Hem General Tso’s Chicken goes pork

General Tso’s Chicken goes pork

av Christoffer Enquist

Chinese Soul Food av Seattle-baserade Hsiao-Ching Chou är kokboken som du återvänder till och de facto lagar recepten, inte bara tittar. Hsiao-Ching har förmågan att göra det enkelt vilket inte ska underskattas när man ger sig i kast med ett nytt kök och nya råvaror som för många kanske är otrampad mark. Men hon följer inte slaviskt kinesisk traditionell kokkonst utan adderar rätter som många må tro är kinesiska men som uppstått på annat håll i världen – den gudagoda General Tso’s Chicken är ett av dessa recept som vi förälskat oss i men gör en liten justering – kycklingen byts ut mot ekologisk fläskytterfilé. Något som Schloss Johannisbergs Bronzelack Riesling inte har något som helst emot.

General Tso’s Pork – recept

Detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

2020 Schloss Johannisberg Bronzelack Riesling Trocken, Rheingau, Tyskland

art.nr. 76005, 750 ml, 13%, 289 kr, 92 p
Från världens äldsta riesling-vingård kommer denna fina och täta Bronzelack som stöpts i torr stil. Här bjuds en tropisk touch, solmogen citrus, inte minst grapefrukt, stenfrukter och ett stänk av örthonung. Det är rikt men ändå stramt i doftintrycket och samma känsla fångas också upp fint av smaken som smeker, kittlar med sin typiska rieslingsyra och skänker en krämig fyllighet. Gröna äppelskal, gula plommon och en förnimmelse av aprikos följer med i den rena och lätt kryddiga finalen som skvallrar om att det inte enbart är ståltankslagrat utan även vilar på äldre fat.

Matchningen
Att riesling älskar fläsk vet vi sedan gammalt men för att möta denna underbara smaknyanserade rätt där hetta, sötma, sälta och syra möts krävs en sparringpartner som kan hantera intrycken. Bronzelack från rieslingmästaren Schloss Johannisberg gör det med bravur och vinets rika stil och krämiga fyllighet växer enkom med uppgiften.