Glaserade ribs och champagne

av Christoffer Enquist

Familjen Bollinger har sedan 1829 skapat champagner byggt på tradition och hantverk och är ett av få champagnehus som fortfarande är 100% familjeägt. Deras signum är pinot noir samt att första jäsningen av vinet sker helt eller delvis på små, gamla ekfat. I denna anrättning briljerar husets mästerliga Bollinger Special Cuvée Brut – i mötet med glaserade ribs.

BollingerRecept – serverar 2 personer

Hej, det här är en del av vår Premiumtjänst.

Logga in med ditt Premiumkonto för att fortsätta eller teckna Premium här

I glaset

Bollinger Special Cuvée Brut

Nr 7418 (750 ml) 649 kr / 93
Fransk snobbism är lika älskat som, låt oss säga mindre älskat, runt om i världen. Men beträffande denna champagne är det Georges Bollingers brittiske agent som står för en numera legendarisk, brittisk högdragenhet och döpte champagnen 1911 till “Special Cuvée” då han ansåg att ”non-vintage brut” inte klingande fint nog för champagnens kvalitet, ungefär. Och med en blend av nyare årgång och reserve viner, där en del lagrats i magnum mellan 5 och 15 år prickar vinet alltid in högt. Det är en champagne som bjuder in med en distinkt öppenhet i sin vinösa mousse. Nöt och småhonungsnoter förgyller den citrus och äppliga dominansen, där mogna, röda bär ges en elegant söt tråd med ett avspänt leende. Syra och mineraliska bottnar friskar och trimmar strukturellt och en nobel kryddighet sätter agendan i avslutet. Bollingers brittiska agent skulle nog bli heligt förbannad på riktigt om vi kallar Special Cuvée en elegant vardagschampagne. Så låt oss med respekt för det, säga att den förgyller vardagen mästerligt.

Kombinationen
I detta möter comfort food, fransk elegans och grisens möra kött möter champagnens delikata fatlagring i horisonten, samtidigt som kryddigheten förstärks. Vidare agerar Bollingers syra som takthållare, vilket skär igenom anrättningens generösa rondör i smakprofilen och tillsammans med sältan från osten, stramar till och lättar upp samspelet. Korianderns örtighet lierar sig med cuvéens fruktighet och mineralitet, vilket förstärker helhetsupplevelsen på ett njutbart och törstsläckande vis.

Hitta champagnen på ditt närmsta Systembolag HÄR