Hem Grädd- & vitvinsstuvad abborrfilé, späda rödbetor och säsongens sallad

Grädd- & vitvinsstuvad abborrfilé, späda rödbetor och säsongens sallad

av Christoffer Enquist

Skördesäsongen är i sitt esse och just nu har vi tillgång till de bästa grönsakerna, salladerna och frukterna på hela året. Det firar vi med en sensommaraktig middag med grädd- och vitvinsstuvad abborrfilé i dill och gräslök, kokar rödbetor och blandar till en färgsprakande sallad med ätbara blommor. Till det något som det dricks allt för litet av, vit Rhône. I glasen; druvren marsanne i form av 2019 Saint-Joseph Les Granilites från mästaren Chapoutier. 

Recept – serverar 4 personer

Hej, detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

2019 Saint-Joseph Les Granilites Blanc, M Chapoutier, Rhône, Frankrike

art.nr. 72586, 349 kr, 92+ p
Druvren marsanne från en av vinvärldens främsta ger i Les Granilites ett superbt exempel på vit Rhône när det är som bäst. Att det är en stor årgång noteras redan i doften som visar upp lätt rökiga toner med inslag av modellera, tobak och aprikos, fint inlindat i vita blommor och grillad citron. Redan nu komplext och djupt vilket också smaken bekräftar med sin fylliga gomkänsla där skalstram stenfrukt och citrus ackompanjeras av aprikoser, pigg frisk syra, en diskret tanninslöja och kryddigt fäste. Avslutar klingande rent, långt och med värme.

Matchningen
Abborre är en fantastisk fisk med sin milda smak och i en gräddstuvning med vin, Dijon och dill så blir det magiskt. Inte minst när den så rena och behagliga Les Granilites får ledsaga anrättningen lyfter det ytterligare en nivå. Mer vit Rhône tack.