Gyrosnachos med smält mozzarella

av Christoffer Enquist

Gyros är en snabbmatsrätt från det grekiska köket där fläskkött med örter (kan också vara kyckling/lamm) grillas och skärs från en kebabstock/spett. Gyrosen har inspirerats av den snarlika dönerkebaben och fick sitt genombrott på 70-talet. Idag finns nästan alla typer av kebab tillgängligt i vilken matvarubutik och är ett inte helt ovanligt inslag i de svenska hemmen, inte minst som fredagsmål. Vi har här tagit fasta på det och meckat ihop gyrosnachos med extra krydda och skänkt anrättningen lite extra glans i mötet med Xavier Vignons Vacqueyras.

Gyrosnachos med smält ost

Recept – serverar 2 personer
1 förp. Gyroskebab Sjysst Käk
1 påsen Santa Maria Nachos

Hej, det här är en del av vår Premiumtjänst.

Logga in med ditt Premiumkonto för att fortsätta eller teckna Premium här

Xavier Vacqueyras 2022

Nr 1492, 750 ml, 149 kr, 90 p
Här strålar junoniskt violblommande mogna hallon, körsbär, björnbär, blåbär och plommon ut i ådrorna, med en lätt aromatisk och nyanserad mineraliskt sälta i djupt, inte utan förtjänstfullt juicy fäste. Salvia och sansad ört reflekteras i den vegetala given, och tanninerna ger bra styrning och markerande kanter med ett ödmjukt sinne. Det är ett vin med stor omedelbarhet, men som alltid när Xavier speglar ett tillgängligare sinne i sina viner, så kan han tacksamt nog inte undvika att ge vinerna en kommande åderspotential.

Kombinationen
Det här ekologiska Rhônevinet, med sin komplexa fruktprofil lyfter fram och speglar gyrosens kryddiga toner, samtidigt som vinet skänker en svalare, fruktigare profil och elegans till anrättningen. Köttets örtiga anslag förstärks vidare av vinet samtidigt som det matchar syran och de fräscha tillbehören av sallad och tomat. Tillsammans skapas en kombination av smaker och texturer som på ett tillgängligt vis är mycket njutbart.

Vinet finner du på ditt närmsta Systembolag HÄR