Hem Halstrad pilgrimsmussla, krämig ärtpuré, ärtskott, apelsinjosreduktion & apelsinskal

Halstrad pilgrimsmussla, krämig ärtpuré, ärtskott, apelsinjosreduktion & apelsinskal

av Christoffer Enquist

En rätt vi gärna serverar som starten på en middag året om men som passar särskilt bra när värmen återvänder till oss. Fräschören i de rättens gröna nyanser är som gjord för en sauvignon blanc men då vi även adderar apelsinskal som torkats och därefter pulvriserats, kokar ner apelsinjos till en härlig reduktion och serverar till den halstrade pilgrimsmusslan så behövs en stöddigare variant på druvan. Norditalienska Winkl antar den utmaningen med bravur. 

Ingredienser

Detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

2021 Winkl Sauvignon, Cantina Terlan, Alto Adige, Italien

art.nr. 2799, 750 ml, 14%, 179 kr, 91 p
2021 utmärker sig inte minst för dess skärpta syra som kopplar ett stadigt grepp om smakstrukturen. Ändå är vinet sig likt i doften där en ytterst sansad rikedom med närmast tropiska hintar backas upp av stenfruktiga nyanser där aprikos inte minst utmärker sig. Örtiga instick, fänkål och fläder kompletterar och det är redan idag fina lager i vinets doftspektrum. I gommen möts vi av en markerad syra men trots att vinet inte genomgår malolaktisk omvandling så är det aldrig en vass eller aggressiv attack utan generös och tät stenfruktighet varvat med passionsfrukt, vegetala inslag och mogna krusbär står för balansakten. Den andel av vinet som dessutom lagras i större fat bidrar även till ett extra djup. Klingande rent avslut, kvardröjande och bara så förbaskat gott och personligt – Winkl i årgång 2021 är ett mycket lyckat vin.

Matchningen
Match made in heaven! Här samspelar vin och mat på en hög nivå och växeldrar i mötet mellan vinets vegetala instick och matens. Winkls tropiska touch är precis vad den saltsyrliga apelsinreduktionen behöver som sparringpartner och aromerna i såväl mat som vin lyfter med apelsinpulvret. Pilgrimsmusslan kan inte få bättre sällskap i glas och på tallriken.