Hem Hasselbackspotatis med smetana och sikrom

Hasselbackspotatis med smetana och sikrom

av Christoffer Enquist

Finns det egentligen något bättre än bubbel som välkomstdrink? Ja, det skulle väl då vara ett tilltugg som passar perfekt till champagnen, i detta fall den högklassiga Charles Heidsiecks Brut Réserve. Så vad sägs om en hasselbackare på mandelpotatis, smörigt krispig och toppad med smetana och sikrom som aptitretare – bättre blir det knappast.

Recept

Hej, detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Vin

Charles Heidsieck Brut Réserve, Champagne, Frankrike

artikel 77522, 750 ml, 12%, 499 kr, 93 p
Chefsvinmakaren Cyril Brun med sitt team har gjort ett mästerligt jobb med Brut Réserve och skämt bort oss med en galet hög nivå. Nuvarande buteljering (basårgång 2017) lägger större fokus på de blå druvorna, inte minst pinot noir, och det noteras rödbäriga inslag med hallon i spetsen, blomaromatik, örtiga nyanser och en citrushintande touch i bakgrunden. Basvinet upplevs rikare än föregående buteljering och det ger oss en aning mer generös känsla i såväl doft som smak. Skolkrita, fransk nougat och rostat ljust bröd skänker spets och de dragen följer även med i smaken där nötigheten möter stenfrukt, rödbärighet och citrusmix. Moussen är krämigt smeksam i sin textur och det finns ett kalkigt syrligt fäste som balanserar upp . Eftersmaken handlar om renhet och är behagligt kvardröjande; det är bara att applådera att huset kan år ut och in leverera på en så hög nivå som man gör.

Matchningen
Sikrom har en fin mild smak och sältan blir här dämpad av smetanan. En krispig mandelpotatis på det blir en ljuvlig kombination i textur och Charles Heidsiecks smeksamma stil med integrerad dosage fångar upp smakerna på ett fenomenalt vis. En perfekt aptitretare.

Champagnen finner man på Systembolaget HÄR >>