Hem Hoisinglaserad fläskfilé, kimchisvängda haricots, mustig five spice-buljong

Hoisinglaserad fläskfilé, kimchisvängda haricots, mustig five spice-buljong

av Christoffer Enquist

Hoisinglaserad fläskfilé är ljuvligt gott och när man får den i en kryddrik buljong som denna där five spice-kryddorna får det att kittla i gommen, ja då väcks suget efter ett lättdrucket, ungt rödbärigt rött som gillar att serveras lätt kylt. Välkända G.D. Vajras nya Langhe Rosso i årgång 2021 blir till ett klockrent val. 

Ingredienser – 4 personer

Hej, detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Vinet

2021 G.D. Vajra Langhe Rosso, Piemonte, Italien

artikel 73279, 750 ml, 13,5%, 119 kr, 87 p
G.D. Vajras Langhe Rosso är en riktig charmör i ungdomligt busig och lättgillad stil där det rödbäriga som drar mot jordgubbar, körsbär och hallon, lindas in i blomörtiga toner, rosor och ett stänk kryddighet. Smaken skvallrar om att nebbiolo har en del att säga till om i denna Langhe-druvblend även om tanninerna är överraskande smeksamma. Fin druvmognad, skärpa i det transparent rödbäriga och med en lätt kärnkärvhet samt ett stänk blodcitrus gör vinet till en liten vardagspärla som bäst njutes lätt kyld.

Matchningen
Vi serverar rosson lätt kyld, runt 14 C, och det är precis vad som gör matchningen så i samklang då vin och mat förhöjer varandras fräschör. Det norditalienskt transparent och skimrande rödfruktiga hanterar det diskret kryddiga förnämligt, den lilla sältan likaså och inte minst den umamirika buljongen.