Hem Iberico pluma, tomatsallad & knaperstekt zucchini

Iberico pluma, tomatsallad & knaperstekt zucchini

av Christoffer Enquist

Iberico är världens mest exklusiva fläskkött och grisrasen som vi finner i Spanien och Portugal ger oss några helt fantastiska styckdetaljer. Som secreton, eller iberico pluma som vi använder i detta recept. Till det smakrika köttet med en fettkappa som gör köttet så mört serverar vi en tomatsallad med kronärtskocksbottnar samt grillad zucchini. Mer behövs inte. Jo förresten, en Rioja. En Gran Reserva från Faustino och årgång 2011. 

Iberico pluma

Recept – Iberico Pluma – 4 personer

Hej, detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Vinet

2011 Faustino I Gran Reserva, Rioja, Spanien

Nr. 2678 (750 ml) 13,5%, 199 kr, 91 p
Systembolagets kanske mest pålitliga trotjänare på rödvinsfronten säljs numer i årgång 2011 och det är smått ofattbart att denna kvalitet och med snart 12 års ålder kan sälja för under tvåhundringen. Som alltid är det en klassisk Riojastil vi får med gran reservan, ett vin som fokuserar mer på elegans än kraft och det blir extra tydligt i 2011:an som visar upp mogna körsbärs- och svartvinbärsaktiga nyanser, kakao, vaniljkryddiga inslag och ett stänk av tobak och söt lakrits. Mognaden är där men har ännu samspelet med fruktigheten vilket också följer med i smakprofilen som är följsam och smeksamt tilltalande med svartvinbärsjuicy karaktär, plommon och fatkryddighet i ännu fullt vitalt utförande och med finstämda tanniner.

Matchningen
Mognadsnyanserna i vinet fångar omgående upp köttets sälta och fetma och det blir som sammet i gommen när de två möts. Tomatsalladen med sin olivoljestinna dressing skänker fräschör och syra till mötet och det är verkligen Spanienkänsla över denna servering.