Hem Italienska köttbullar i fänkålskryddig tomatsås

Italienska köttbullar i fänkålskryddig tomatsås

av Christoffer Enquist

Det finns sannolikt lika många varianter på italienska köttbullar som det finns italienare. Det blir lätt så med klassiska serveringar som älskas av en hel värld. Men även om ingredienserna i köttbullen spelar stor roll så sitter mycket av hemligheten i en bra tomatsås, och att inte stressa den. Vi lagar våra köttbullar på kalvfärs mixat med fläskfärs och hackat rimmat stekfläsk för extra saftighet och textur. Till anrättningen blir det något av det mest stabila vi vet på ripassoscenen – Zenatos 2018 Ripassa Valpolicella Superiore

Recept – serverar 6 personer

Hej, detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Vin

2018 Zenato Ripassa Superiore, Valpolicella, Italien

art.nr. 12324, 750 ml, 14%, 209 kr, 90 p
Det är en generös årgång, 2018, där doftintrycken är många och där örtvindarna med lavendel i spetsen fläktar friskt och bär fram den torkade frukten och som backas upp av läder, tobak, plommon och körsbär. Fatkrydda skänker en dimension ytterligare till vinet. Smaken är omisskännlig och det märks omgående att detta är en seriös Valpolicella. Tanninerna skänker vinet struktur, syran upplevs apelsinaktig och lyfter den lätt karamelliserade körsbärsfrukten samt lindar in den lilla rondören. Avslutet är kryddigt och med transparens i det långa avslutet.

Matchningen
Tomatsåsen leder vägen här och efter att ha puttrat först på egen hand och sedan med köttet så har den blivit härligt fyllig och sprängfylld med komplexa smaker. Och köttbullarna är saftiga och även de smakrika vilket passar Zenatos ripassa som älskar syran i såsen och sältan i köttbullarna. En riktigt trygg höstvän, denna lysande matchning.