Hem Kalvfilé & granskottsolja

Kalvfilé & granskottsolja

av Christoffer Enquist

Vad serverar men till en superelegant whisky? Enkelt, smaker som följer whiskyn, inte tar över utan förstärker finessen. Här har vi tillagat svensk kalvfilé som hängmörats två veckor, steker upp och behåller en röd kärna. Köttet toppas med havssalt och granskott som legat i en fin olivolja men det går precis lika fint med rosmarin. Glenfiddich XX tackar för sällskapet och blommar ut. 

Kalvfilé – serverar 6 personer

Hej, detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Glenfiddich XX, Skottland

700 ml, 47%, 699 kr, 94 p
Inför skapandet av Glenfiddich XX bjöd Brian Kinsman, Malt Master på Glenfiddich, in 20 whiskyexperter från 16 olika länder till destilleriet, med uppgiften att plocka fram sin respektive favorit. De 20 faten som sedermera valdes ut kom att bli Project XX. I lagringen bland annat bourbon, sherry och portfat. Man brukar säga ju fler kockar desto sämre soppa, men Brians magiska blenderhänder styr upp och ur buteljen sprider det sig en vinöst lagd whisky, fruktig med apelsin, körsbär, citrus och mer röda underliggande bär och aprikosig fudge, vanilj och choklad i sötman. Ack så elegant och stilfull, precis som det alltid är med Glenfiddich. För ynka 699 kronor tar vi del av denna notabilitet, det tackar vi för!

Matchning
Så mjuka smaker, subtila övergångar mellan mat och dryck och inget som sticker ut. En rätt som förstärker den elegans som Glenfiddich XX besitter utan att maten förlorar sin egen karaktär.

Glenfiddichs sortiment på Systembolaget finner man här >>