Hem Kantarell- & chorizotoast

Kantarell- & chorizotoast

av Christoffer Enquist

Kantarelltoastens tid är nu men det blir lätt lite tjatigt och samma tillvägagångssätt varje gång den ska tillagas. Här svarvar vi den i stället i en mer medelhavsinspirerad stil där färsk chorizo, chili, vitlök och massor av timjan och får vårt vinval Masi Campofiorin att sjunga Bacchus lov. Förbered dig på ett ljuvligt möte och en ny take på en svensk klassiker.   

Recept – 4 personer

Hej, detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

2019 Masi Campofiorin, Veneto, Italien

art.nr. 5123, 750 ml, 13%, 139 kr, 90 p
Ny årgång av denna klassiker och det är en mycket lyckad sådan där vi får en utsökt fräschör i såväl doft som smak. Blomörtiga toner med rosmarin och lavendel, plommon, körsbär och sandelträaktiga nyanser från faten tillsammans med tobak finner vi i doften och smaken charmar med en pigg och livlig närmast citrusaktig syra som är signifikativ för 2019. Följsamma tanniner, skalstrama plommon och körsbär, kryddiga fat, pepprighet och ett tydligt örtigt inslag. Diskret beska i det helt torra avslutet förstärker känslan av en traditionell stil. En mycket lyckad Campofiorin.

Matchningen
Det råder ingen som helst tvekan om att vi har ett klassiskt matvin i glasen, ett som gärna letar gemensamma nämnare med maten och finner flera. Som det svartpeppriga och örtiga. Men det som slår oss mest är hur vinet skär genom den lite feta strukturen i rätten och hur det adderar maximal fräschör till mötet. Bäst blir det när toasten släpper den initiala värmen och vinet är lätt källarsvalt.