Hem Klassisk råraka med stenbitsrom

Klassisk råraka med stenbitsrom

av Christoffer Enquist

Rårakan är inte bara lätt att tillaga, den skänker samtidigt en lyxig känsla när den kommer in som förrätt med fiskrom, gräslök, rödlök och gräddfil på toppen. Det känns ursvenskt så bara för att få lite mer internationell flärd serverar vi för säkerhets skull champagne till vår krispiga och smörstekta råraka. Alfred Gratiens 2015 Blanc de Blancs axlar ansvaret med bravur. 

Recept – 4 rårakor

Detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Vin

2015 Alfred Gratien Blanc de Blancs, Champagne, Frankrike

artikel 76210, 599 kr, 92 p
Årgången 2015 har alla förutsättningar för att bli ett av de långlivade i Champagne och där det så kallade torrextraktet i vinerna var högt, något som också märks i denna chardonnay som visar upp strålande fräschör och mognad i frukten, markerad kalkighet och en delikat vitblommighet i doften tillsammans med mixad citrus och stenfrukt. Smaken har husets klassiska lite fräsiga stil i och med undvikandet av den malolaktiska omvandlingen och den gör sig fint till den energiska moussen, den grönäppliga frukten, grapefrukt, rökig modellera och en diskret kryddighet. Avslutar krispigt, långt och torrt.

Matchningen
Rårakans har en härlig knaprig textur med sälta i potatisen samt fiskrommen vilket balanseras upp av övriga ingredienser samt champagnen vars frukt antar en läcker rondör i mötet med maträtten. Servera inte vinet kylskåpskallt utan låt det få ett par två-tre grader extra för bästa möte.

Läs gärna; Exklusivt: The Memory Collection av Alfred Gratien – 1998 >>