Hem Knäckig äppelpaj med smultäcke & vaniljsås

Knäckig äppelpaj med smultäcke & vaniljsås

av Christoffer Enquist

Affärerna är fyllda med fantastiska svenska vinteräpplen och dessa går ju bara inte att motstå. Därför blir det till en knäckig äppelpaj med smultäcke och där crunchen blir extra läcker tack vare lönnsirap. Vaniljsås därtill är obligatoriskt och det är väl även tokajern

Recept

Detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Vin

2018 Grand Tokaj Édes Szamorodni, Ungern

artikel 4682, 500 ml, 10%, 129 kronor, 89 p
Här bjuds vi en stor honungspenslad aprikosfruktighet med tropiska inslag, saffran, kryddhylla och orange citrusfrukt i en ren och skärpt stil där faten skänker ytterligare nyanser. Smaken är härligt trögflytande i gommen men ändå så fräsch och där den tydligt markerade syran bär fram den rena stenfruktiga känslan med aprikos och äpplen i spetsen. Honungskryddigt avslut som trots modesta 10 procent sitter kvar fint och länge. Ett dessertvin där sötman aldrig blir påträngande.

Matchningen
En av vinvärldens mest givna mat- och dryckesmatchningar är tokajer och äppelkaka. Syrorna harmonierar på ett oslagbart vis och kombinationen upplevs aldrig för söt utan fräschör är ledordet. Än bättre blir såklart resultatet med svenska äpplen.