Hem Knaperstekt gårdskyckling & lyxig ratatouille

Knaperstekt gårdskyckling & lyxig ratatouille

av Christoffer Enquist

Ratatouille är något av det mest sydfranska vi kan tänka oss. Och bara för det så väljer vi att servera klassikern med ett piemontesiskt vin. Här tillagar vi vår ratatouille i en uppgraderad version där de tunt skivade grönsakerna varvas till en färgsprakande palett och under härligheten vilar en kryddig tomatsås som älskas av vårt vinval. Till det steker vi upp gårdsmajskyckling med skinnet kvar och i massor av färsk timjan, vitlök och vårlök. I glasen; 2020 Amasole Barbera d’Alba.

Recept – 4 personer

Hej, detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Vin

2020 Amasole Barbera d’Alba, Piemonte, Italien

art.nr. 55571, 750 ml, 14,5%, 139 kr, 87 p
Klassisk barbera med tydligt blomörtiga inslag, körsbär, plommon, tomat och en diskret fatnyans som tar sig en ton av kakao. Smaken visar upp en körsbärskärv karaktär uppbackad av färska viktoriaplommon, örtiga toner och en pigg syra som förstärker den torra, matorienterade vinstilen. Faten håller sig i bakgrunden, tar inte över utan adderar blott till vinets struktur. Avslutet är torrt, juicy och skönt saliverande.

Matchningen
Inte mycket som kan gå fel här och det gör det ju inte heller för är det något vi lärt oss genom åren så är det att barbera är tomatsåsens bästa vän. Addera örter, vitlök och alla dessa mustiga grönsaker i rätten – och krispig kyckling såklart – och fullträffen är ett faktum.

Vinet finner man på Systembolaget här >>