Hem Knaperstekt kycklinglårfilé, portabella, blomkålsskum, lök & rostade brysselkålslameller

Knaperstekt kycklinglårfilé, portabella, blomkålsskum, lök & rostade brysselkålslameller

av Christoffer Enquist

Blomkål, lök och brysselkål är fantastiska höstiga tillbehör och de förstärks när vi hårdsteker portabella därtill. En krispig kyckling från Brösarp fulländar kombinationen tillsammans med ett spanskt rött på teinturierdruvan alicante bouschet, känd som garnacha tintorera i Spanien.  

Hej, detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Vin

2020 Hacienda el Espino Garnacha Tintorera, Almansa, Spanien

art.nr. 2249, 750 ml, 79 kr, 85 p
Galet fin leverans i denna garnacha tintorera a k a alicante bouschet. Druvan definieras som en teinturier vilket innebär att den sällar sig till de få som har såväl färgat skal som fruktkött. Men trots den mörka druvan så är det ett fräscht vin i våra glas med kryddiga och örtiga nyanser, körsbär som möter hallon och en diskret fatighet. Smaken är i det unga stadiet med pigg mörkbärig frukt som balanserar det varma landskapet med en sval fläkt, pigg syra och silkiga men närvarande tanniner. Eken är varsam och det kryddiga känns mer komma från druvan. Svårt att förstå vinet blott kostar 79 kronor.

Vin & Mat
Mycket smaker i denna servering och det fixar vinet med bravur, inte minst plockar det upp det jordiga anslaget som svamp, brysselkål, lök och blomkål står för. Och att det finns ett aningen ljusare rött spår i vinet förstärker fräschören till den krispiga kycklingen. Och glöm för allt i världen inte paprikapulvret över maten då det bidrar till ett härligt helhetsintryck.