Knaperstekt röding, laxrom, pepparrot, friterat svartkål och krämig svampröra

av Christoffer Enquist

Rött till kött och vitt till fisk är ett förlegat tänk. I stället bör fokus ligga på övriga ingredienser och hur de kommer uppföra sig till vinet. Här bygger vi en rätt anpassad för en strålande röd Bourgogne, Bouchards 2019 Savigny-lès-Beaune Les Lavières och valet faller på röding som steks knaprig på skinnsidan och serveras på en bädd av blandade svampar som gräddkokats. Därtill laxrom, friterat svartkål och en gräddig sås med färskriven pepparrot. Matchningen är himmelsk.

Recept – 4 personer

Hej, det här är en del av vår Premiumtjänst.

Logga in med ditt Premiumkonto för att fortsätta eller teckna Premium här

2019 Savigny-lès-Beaune Les Lavières Premier Cru, Bourgogne, Frankrike

art.nr. 2594, 750 ml, 13,5%, 329 kr, 92+ p
Bouchard Père et Fils fina Savigny-lés-Beaune Les Lavières har imponerat i de två senaste årgångarna och nu med 2019 i glasen så kan det snabbt konstateras att man fortsätter på inslagen bana och levererar en Bourgogne av hög kvalitet men till en prislapp som är svårslagen för de burgundiska vinerna. Doften uppvisar ett vackert höstskimrande landskap med undervegetation som lierar sig med körsbär, nypon och torkade rosor. Faten adderar lager men tar på inga sätt över intrycket. Smaken är skärpt med precision i syra, tanniner och den rödbäriga frukten som dessutom får en extra dos stramhet i form av citrus i avslutet. Kryddigt fäste i det långa avslutet; det här riktigt bra.

Matchningen
Himmelskt tillsammans. Svampen blir här smakbryggan till vinet och dess tydliga undervegetation. Smörstekt röding lockar fram en fräschör och skärpa i det källarsvala vinet och tro’t eller ej men med laxrom på toppen och pepparrotsstinget blir det här som en variant på surf and turf-temat där slutresultatet med en röd Bourgogne är…divine.

Vinet finner man på Systembolaget HÄR >>