En rätt som bjuder på en härlig kombination av knaprigt stekt kycklinglår med skinn, smakrik röd thaicurry-sås, smörstekt ostronskivling och krispig pak choi. Serverad med ugnsbakad potatis och en elegant topping av enokisvamp blir det en resa där asiatiska kryddor möter den svenska hösten. I glaset har vi Borgogno Barbera d’Alba Superiore 2022, ett vin vars ungdomliga fruktighet och harmoniska tanniner lyfter varje sekund av den här middagen.
Knaprig kyckling med hemlagad röd thaicurry-sås, smörstekt ostronskivling och ugnsbakad potatis
Recept för fyra personer
Hej, det här är en del av vår Premiumtjänst.
Logga in med ditt Premiumkonto för att fortsätta eller teckna Premium här
Vinet till:
Borgogno Barbera d’Alba Superiore 2022
Nr 7420 (750 ml) 14,5%, 199 kr, 91p
Barberafrukten till detta vin får växa till sig i glansen av de klassade cru-vingårdarna liksom nebbiolofästena Liste och Cannubi. Det sätter onekligen vinet i en intressant position, och man gör då i detta en utsökt (ja, utsökt är det rätta ordet) och charmant barbera med stor ungdomlig attraktionskraft och kvalitativa egenskaper, inte minst i denna för huset och vinet lyckade årgång. En kalkminerad jordmån ger luftigt fästande lager, elegant polerade tanniner ger harmoniskt driv och energi, och dessutom fina citrusådror i den rosiga och välutvecklade röd torpederade körsbärsbärsfruktigheten. Mörkare hallon ger ett nyanserat draperi och fina örter med lakrits och salvia sätter sig ledigt och i skymningen violfuktiga höstlöv och lätt tobakskryddighet. Det är ett mycket finstämt barberavin.
Kombinationen:
En kryddstark rätt som får en elegant och harmonisk balans när den serveras tillsammans med Borgognos Barbera d’Alba. Vinets ungdomliga fräschör och de citruspräglade inslagen lyfter currysåsens kryddighet och lyser upp rätten, medan den polerade tanninstrukturen smälter in med kycklingens krispiga skinn och smöriga textur från ostronskivlingen. Den nyanserade körsbärs- och hallonfruktigheten harmoniserar snyggt med de jordiga tonerna från svampen och skapar en varm, rustik känsla. I eftersmaken framträder lakrits- och salvianoterna från vinet, vilket möter curryns asiatiska kryddor på ett balanserat och behagligt sätt.