Hem Köttfärslimpa, tomatsås & burratafyllda pimiento de padron

Köttfärslimpa, tomatsås & burratafyllda pimiento de padron

av Christoffer Enquist

Masis Campofiorin är med rätta en klassiker och det är nu den 54:e årgången sedan starten som landat på hyllorna. Vinet är förankrat i den regionala stilen och trots sin ungdomliga charm är det kapabelt till många års lagring. Inte illa av en 139-kronors flaska. Till årgång 2018 har vi landat i en mix mellan medelhavsländerna där vår scamorzafyllda köttfärslimpa fått sällskap av en vitlökskryddig tomatsås, örtiga smörstekta bönor och burratafyllda pimiento de padron. Resultatet tillsammans med vinet är inget annat än en hit! 

Ingredienser

Hej, detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Vin

2018 Masi Campofiorin, Veneto, Italien

art.nr. 5123, 750 ml, 13%, 139 kr, 91 p
Ny årgång, den 54:e i ordningen, av denna lilla prispärla till vin, och en fruktdriven och uttrycksfull sådan. Vinets karaktär hålls dock skickligt i silkigt strama tyglar utan att tumma på generositeten, och det är just det som är Campofiorins styrka. Att bjuda på sig själv utan att bli för lös i kanterna, att uppträda seriöst och kvalitativt men fortfarande med glimten i ögat. Det ligger således en finstämd intensitet med transparens i tätheten och den moget körsbärspenslade fruktigheten. Tanninerna drar följsamt i sin markering och ger tillsammans med ett bra mineraliskt fäste en elegant skärpa. Vinets sötma är ytterst balanserad, vältajmad och balanseras snyggt av en maritimt präglad sälta och rundad kryddighet. I de vegetala vindarna ligger lätt fuktiga tobaksblad, rosmarin och lavendel.

Matchningen
Campofiorin är tvivelsutan ett i matsammanhang ytterst versatilt vin. Fast här är det mer eller mindre öppet mål när vinet får sällskap av idel vänner såsom tomatsåsen, osten, örterna och den fina sältan i rätten. Ett giftermål som heter duga med andra ord.