Hem Hjärtsalladsblad med srirachakryddad kräftröra

Hjärtsalladsblad med srirachakryddad kräftröra

av Christoffer Enquist

Champagne och aptitretare. Ibland vill man bara stanna där resten av kvällen och låta de förföriska munsbitarna komma i en strid ström samtidigt som champagnen aldrig tar slut. En av kanapéerna vi gärna ser på menyn är dessa gemsalladblad som toppats med en kräftröra där sriracha och koriander ingår. Lite asiatiskt Skagen om du vill. Toppa med rostad lök och Henriots 2012:a jublar.

Hjärtsallad med kräftröra

Detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

2012 Henriot Millesimé, Champagne, Frankrike

artikel 77710, 750 ml, 12%, 679 kr, 93+ p
Redan vid första sniffen förstår man att det här vinet har det där lilla extra, den edge som gör det så intressant. Doften är redan idag öppen, väldigt tillgänglig och det bjuds en skön mix mellan pinotdruvornas hallonfräschör och det moget stenfruktiga uttrycket från chardonnay. Det generösa anslaget är tydligt i 2012 även om vinet är hållet i strama tyglar, och vi finner kalkiga toner, blomaromatiska nyanser, kaksmulor och citrusfräschör som skänker spänsten. I gommen en mogen stenfruktighet med vaxiga inslag, maritim känsla och superb precision i moussen samt syran. Det finns en dansant känsla i uttrycket, av ett vin som närmast leker sin väg framåt och avslutar med den renaste grönäppliga skalkänslan. Ändå är den lilla mognaden där tillsammans med det rena uttrycket och vi konstaterar att Henriot verkligen fått till det i 2012.

Matchningen
Små detaljer leder vägen här. Som limeskalet och den rostade löken som dels finner smakbryggor, dels kontraster där lökens friterade lite feta och krispiga känsla skapar spänning. Att sen kräftröran med lite sting och ört sitter som en smäck till 2012:an kanske är mer förväntat men det är helheten som bara känns så rätt och den vi går i gång på.