Hem Kräftröra på smörstekt kavring

Kräftröra på smörstekt kavring

av Christoffer Enquist

Nyårsafton är snart ett faktum även om det bör tilläggas att just den här serveringen är precis lika god året om. Fast för den som gärna vill förbereda så långt det går och inte fastna i köket så är vår kräftröra gjuten som kanapé till välkomstbubblet. I glasen; den rejält underskattade och oerhört stilrena Blanc de Blancs från Rotari i Trento, norra Italien.

Den nya flaskdesignen

Hej, detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Vin

Rotari Blanc de Blancs Extra Brut 2014

art.nr. 77152, 750 ml, 12,5%, 155 kr, 90 p
Fin begynnande mognad möter oss i denna druvrena norditalienska chardonnay som fått 48 månader på sin fällning. Nötiga inslag infinner sig i doftspelet, omogna mandlar likaså samt brioche och örtiga hintar som lierar sig fint med det stenfruktigt svala med pigg citrus i bakgrunden. Smaken är slank vilket ska läsas positivt men har ändå intensitet i mittspelet samtidigt som syra och dosage skänker fräschör och spänst. Ett riktigt underskattat bubbel som dessutom kan lagras vidare.

Mat & Mousserande
En höjdarkombination där det smörstekta kavringbrödet direkt finner samspelet med briochenyansen i vinet. Rättens sälta lockar även fram fruktigheten i bubblet och det skänker en kontrasterande harmoni till matchningen.