Hem Krämig hummersoppa

Krämig hummersoppa

av Christoffer Enquist

En krämig hummersoppa hör säsongen till och ännu lyxigare blir den med kött från hummern. Smaken tar soppan från hummerskal, grönsaker och tomatpuré som först rostats i ugnen innan tillagningen fortsätter i kastrull där komplexiteten sätter sig. Traditionellt har soppan serverats med de klassiska starkvinerna Sherry eller Madeira men vi föredrar ett ungt vitt som med generös fruktighet bryter av det krämiga. I glasen, den ekologiska Wien-specialiteten Gemischter Satz från firma Zahel.

hummersoppa

Recept – 6 personer

Hej, detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Vin

2021 Zahel Wiener Gemischter Satz, Wien, Österrike

artikel 2515, 119 kr, 87 p
Gemischter Satz är huvudstaden Wiens specialitet. Druvsorter som växer mixat och skördas och jäser samtidigt fast den fenoliska mognaden varierar. Resultatet är som i familjeegendomen Zahels tappning ett vin med charmant ungdomligt driv, blomaromatiska toner och stenfruktiga toner samt en hint tropiskt. Smaken är livlig, härligt fräsande i syran och frukten tar ett klingande rent uttryck med citrusfästande beska, gråpäron, persika och stenkross. Personligt, lättgillat men inte utan visst djup. Ett klockrent vin till mat.

Matchningen
En bra hummersoppa handlar om fonden. Ge den tid och du har en ljuvlig smak att se fram emot. Zahels Gemischter Satz kompletterar de fina smakerna i soppan och erbjuder en harmonierande kontrast med sitt blommigt fruktiga driv, fräsiga syra och lilla rondör där inte minst den sistnämnda möter upp sältan i soppan.