Kryddig pinsa

av Christoffer Enquist

Ibland är nyckeln till en lyckad middagsservering enkelhet med välkomponerande smaker. I receptet här har vi, inspirerad av Jamie Olivers 5 ingredients, använt oss av få men väl valda ingredienser för att få till en anrättning som går snabbt att få fram på bordet, matchat till ett tillgängligt vardagssvin i form av Alpensegler, en tysk pinot från Baden.  

Pizzaspaden kommer från Ooni

Kryddig pinsa
Önskat antal pinsor
Tomatsås/pinsa (vi valde Fontanas pizzatomatsås)
Salsicciafärs med chili, önskad mängd
Brie de meaux, önskad mängd
Färsk basilika
Olivolja
Färsk citronjuice
Tellicherry Black Pepper (Santa Maria)

Så gör du:

Pinsa
Bred ut tomatsåsen på pinsan och toppa med rikligt med salsicciafärs och bitar av Brie de meaux och tillaga i ugn enligt anvisning för pinsan. När den är klar så toppar du med färska basilikablad och lite olivolja som du ringlat över. Pressa över lite färsk citronjuice och dra ett par varv med pepparkvarnen och servera omgående.

Vinet till

Alpensegler Pinot Noir Organic 2022

Nr 2332 (750 ml, 13%) 149 kr, 88p
20 procent av vinet har lagrats ett år och åtta månader på tre år gamla franska ekfat om 220 liter och resterande delen lagrades på ekliggare om 2 000 liter. Vinet har en stenrökigt mineraliskt driven bottenplatta med ungdomligt mörka körsbär i lätt apelsinaktig citrustouch, i samspel med ljusare bärnyanser av hallon, lingon, tranbär och jordgubbar. Även svaga instick av cassis gör sig tillkänna, likväl som en lätt vegetal örtighet i vindarna av rosenblad. Denna alpseglare är rak och rent pådrivande med yppig syra, silkigt steniga tanniner och nyanserade fattoner i horisonten.

Kombinationen
I denna servering så älskar vår mineraliska ”alpseglare” kryddigheten och sältan som pinsan ger, samtidigt som den stramt eleganta fruktigheten förstärks i mötet. Den lilla skvätten citronjuice sätter pricken över i:et och gifter ihop kombinationen på bästa vis. Enkelt, snabbt och viktigaste av allt – gott.

Hitta vinet på ditt närmsta Systembolag HÄR