Hem Lammentrecôte, spiskumminkryddad morotspuré, chiliolja & svartkål

Lammentrecôte, spiskumminkryddad morotspuré, chiliolja & svartkål

av Christoffer Enquist

Lammentrecôte & charmerande Taurasi: Vi säger det direkt, det dricks alldeles för lite Taurasi i Sverige, denna italienska söderns kraftfulla pärla på aglianicodruvan. Dessbättre finns det nu möjlighet att åtgärda detta och vi misstänker att många kommer falla för Tenuta Cavalier Pepes charmiga 2018 Taurasi, inte minst fans av nebbiolo. Servera vår lammentrecote med kryddig morotspuré och aromatisk chiliolja därtill och matchningen är mitt i prick.

Lammentrecôte

Så här gör du lammentrecôte

Hej, detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Vinet

Glas på bild: Lehmann (finns hos prowine.se)

Tenuta Cavalier Pepe 2018 Taurasi, Kampanien, Italien

Nr. 2236 (750 ml), 14%, 199 kr, 90 p
En italienska söderns pärla, denna druvrena aglianico från distriktet Taurasi, och här får vi ett strålande exempel på att druvans massiva tanniner går att tämjas. Pepes version bjuder på en omfamnande och inbjudande doft där solvarm men tyglad mörk bärfrukt med plommon i spetsen skiner tillsammans med örtblommiga nyanser, torkad tobak, läderfåtölj och söt lakrits. Gomkänslan har en initial och tilltalande mognad i frukten, innan tanninerna gör sin entré tillsammans med en läskande blodröd citrussyra som ger vinet en helt annan textur. Känslan av robust charm skiner starkt och de örtiga inslagen, lätt terökighet och torkade frukter ger oss en harmonisk Taurasi där balansen mellan frukt, syra och tanniner visar att det här är något av en söderns nebbiolo. En charmör med personlighet och som väcker lusten efter en köttbit.

Matchningen
Ett rött som älskar kött, lamm lite extra, fixar en dos hetta och finner ett ljuvligt samspel med en spiskumminkryddad morotspuré, ja det är Pepes Taurasi det. Här är det harmoni från första tuggan och klunken till sista och inte minst har vi en anrättning som slipar ner aglianico-tanninerna förtjänstfullt.

Vinet finner du på Systembolaget HÄR >>