Hem Lamminnerfilé, vårens primörer och vit bönkräm

Lamminnerfilé, vårens primörer och vit bönkräm

av Christoffer Enquist

Vårprimörerna är i antågande. Ännu inte de svenska grödorna så till dess förlitar vi oss på vad våra europeiska vänner kan förse oss med. Här blir det till färska morötter, lök, små fina broccolibuketter och zucchini och till det vänder vi samman en bönkräm och steker upp den finaste lamminnerfilén. I glasen; 2020 Amasole Barbera d’Alba.

Recept – 4 personer

Hej, detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Vin

2020 Amasole Barbera d’Alba, Piemonte, Italien

art.nr. 55571, 750 ml, 14,5%, 139 kr, 87 p
Klassisk barbera med tydligt blomörtiga inslag, körsbär, plommon, tomat och en diskret fatnyans som tar sig en ton av kakao. Smaken visar upp en körsbärskärv karaktär uppbackad av färska viktoriaplommon, örtiga toner och en pigg syra som förstärker den torra, matorienterade vinstilen. Faten håller sig i bakgrunden, tar inte över utan adderar blott till vinets struktur. Avslutet är torrt, juicy och skönt saliverande.

Matchningen
Primörernas fina sötma, varsamt framlockad av smörstekning, det krämiga cannelinimoset som doftar av smör, persilja och vitlök och så då den mjälla lamminnerfilén lockar fram det bästa ur barberan som verkligen är i sitt rätta element, till mat. Vinets frukt blir mjukare, syran ger edge till rätten och de örtiga tonerna länkar fint till matens gröna inslag.

Vinet finner man på Systembolaget HÄR >>