Hem Lammracks, smashad potatis & tomatsallad

Lammracks, smashad potatis & tomatsallad

av Christoffer Enquist

Lammracks och södra Frankrike hör ihop och när vi så korkar upp Xavier Vignons strålande fina ekologiska La Tempérance så känns det som vi är förflyttade till landets sydliga delar där vinden fläktar, fylld av garriguedoftande örtighet. Det här vill du äta och dricka till påsk – eller när du saknar Frankrike.

potatis

Recept – 4 personer

Köttet

Hej, detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Vinet till lammracks

Arcane La Tempérance Cairanne Organic, Xavier Vignon, Rhône, Frankrike

Nr. 57106 (750 ml) 15% 209 kr, 94 p
Med Arcane-serien och inte minst detta vin så visar den gode Xavier Vignon var skåpet skall stå, utan att exkludera någon vinälskare rent ekonomiskt. Här har vi mestadels grenache från gamla rankor och en mindre andel syrah, bägge från årgångarna 2015, 2016, 2017 och 2018, jämnt fördelat. Xaviers nyfikenhet, vinmakar- och forskningsbegåvning, har lett till en lagring helt i “Wine Globes”, det vill säga glastankar på 200 liter. Resultatet är ett friskt vin med djupt fokus och stor ungdomlig attraktion i den mörkt rödmogna fruktigheten där vi synar björnbär, plommon, körsbär och cassis med viss tobak och fikonrosad vegetal blomning och utsökt spritsig sötma och kryddig hetsning. Tanninsstrukturen är uppenbarlig men sammetslen i sin inramning och den mineraliska grogrunden ger vinet de lager och intensitet som behövs för att inte bara kunna intas med full njutning idag, utan även de kommande 10 åren.

Matchningen
Det finns absolut ingenting som går galet här utan vad vi har på tallriken är allt som vinet kunnat drömma om. Örtingnidet lamm, syrlig rödvins- och balsamicosky, salladen, potatis, ja allt plockas upp av vinet vars tanniner blir närmast sammetslika i mötet. Rhônekänsla på tallriken, Rhône så det står härliga till i glaset.