Hem Långbakad fläskkarré, rostade rotfrukter & såsreduktion

Långbakad fläskkarré, rostade rotfrukter & såsreduktion

av Christoffer Enquist

Mat som får jobba många timmar i ugnen, där allt du behöver göra är att ösa lite då och då, måste vi erkänna är rätt oslagbart. Till vår fläskkarré i bit som fått gå på låg temperatur i fyra timmar serverar vi en klassisk Bordeaux från ett generöst år, 2015. Clarendelle Rouge från samma ägarfamilj som Haut-Brion gör sannerligen ingen besviken och excellerar till anrättningen!

Recept – 4 personer

Hej, detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

2015 Clarendelle Rouge, Bordeaux, Frankrike

art.nr. 3147, 750 ml, 13,5%, 209 kr, 91 p
Årgång 2015 visar just nu upp sig från sin bästa sida med en skön mix av första mognadssteget men med ännu bevarad ungdomlig frukt som här tar sig ett floralt och örtigt inbjudande intryck. Doften fullkomligen skriker merlot när det är som bäst och det rullas upp plommon, korinter, höstlöv och lakrits och snyggt integrerade fat. Smaken är inbjudande med flirtig röd och blå frukt, örtiga instick och silkiga tanniner som ändå bjuder på motstånd. Syran är något lägre, typiskt för året, men fräschören är likväl central och följer med hela vägen till avslutet som tar sig en mer örtig ton.

Matchningen
Att kalla kombinationen bulls eye är inte att överdriva; här handlar det om balans och samstämmighet men ändå finns det parametrar som får matchningen att sticka ut. Karamelliseringen av köttet, sältan och de komplexa långbakade smakerna behöver ett vin som kan hantera det komplexa utan att ta över, precis det får vi med denna 2015 Clarendelle!