Långbakad grissida

av Christoffer Enquist

Långbakad grissida: En otroligt läcker servering som passar utmärkt till nyårsafton. Eleganta men generösa smaker och en rätt som i princip tillagar sig själv medan du kan vara med gästerna. I glaset häller vi lyxig champagne från Bollinger

Långbakad grissida

Långbakad grissida – Ingredienser 4 personer

GRISSIDA
1,5 kg grissida
2 msk olivolja
4 vitlöksklyftor, finhackade
1 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 tsk koriander
1 tsk cayennepeppar
Salt och svartpeppar efter smak

CHIMICHURRI
0,5 dl färsk persilja, finhackad
0,5 dl färsk koriander, finhackad
4 vitlöksklyftor, finhackade
1 röd chili, finhackad
1 tsk torkad oregano
0,5 dl rödvinsvinäger
0,5 dl olivolja
Salt och svartpeppar efter smak

RIS MED CHILIOLJA
3 dl långkornigt ris
6 dl koppar vatten
2 msk olivolja
1 tsk chiliflingor
Salt efter smak

Så här gör du

Grissidan
Värm ugnen till 150 grader. Blanda olivolja, finhackad vitlök, paprikapulver, spiskummin, koriander, cayennepeppar, salt och svartpeppar i en skål för att göra marinaden.Skär små snitt i grissidan och gnid in marinaden över hela köttet. Placera grissidan i en ugnsfast form och täck med aluminiumfolie. Baka i ugnen i ca 3-4 timmar eller tills köttet är mört och enkelt går att dra isär med en gaffel.

Chimichurri
Blanda persilja, koriander, finhackad vitlök, röd chili och oregano i en skål. Tillsätt rödvinsvinäger och olivolja. Rör om väl och smaka av med salt och svartpeppar. Låt chimichurri stå i kylen i minst 30 minuter innan servering för att låta smakerna blanda sig.

Ris med chiliolja
Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen. I en stekpanna, hetta upp olivolja och tillsätt chiliflingor. Stek i några minuter för att infusera oljan med chilin. Ställ åt sidan för att svalna. Vid servering så droppa chilioljan över det färdiga riset

Servering:
Skär den långbakade grissidan i portionsbitar. Toppa med generösa skedar chimichurrisås. Garnera med salladslök.

La Grande Année Brut 2014
Nr 7579 (750 ml) 1 899 kr / 97
(även på magnum, 1500 ml, nr 90058, 3 999 kr)
Ett omfamnande elegant mousse, sinnligt aromatisk välutvecklad och honungsnosad apelsin och limenotad citrus och äppelfruktighet med brioche, klassiska fatdragningar med nöt och små rökiga nyanser som allt sätter en läcker agenda. Underliggande röda bär och en utsökt nyanserad sötma med balanserad zest berikar och som alltid en skapelse med ett mineraliskt starkt fäste som tillsammans med syra och krydda ger en fenomenal silkig tanninstretch och aristokratisk energi.

Kombinationen
En elegant och komplex kombination som harmoniserar lekfullt med champagnen. Den subtila fatkaraktären hos vinet kompletterar grissidans möra kött och förstärker dess kryddiga yttre. Champagnens fina syra fungerar som en perfekt balans till grissidan, medan dess nötiga undertoner smälter samman med de rostade smakerna. Chimichurris friska örtighet och kryddiga komplexitet svarar vackert mot vinets livliga fruktighet, och den långa, kryddiga eftersmaken i champagnen förlänger smakerna ypperligt.