Färskt älgkött är högst säsongsbetonat men nu fylls butikerna av viltköttet och det får oss att ta fram gjutjärnsgrytan och tillaga ett härligt långkok med älg, svampar, grönsaker och färska örter. Allt kokas i rött vin och det skänker, efter många timmars puttrande, en komplex smak som är rätt oemotståndlig. Köttet smälter som smör på tungan så för att få in lite textur serverar vi ljuvliga vitlöksdoftande smashade potatis därtill. Vinet i våra glas, ekologiska 2020 Château Fouquet, hämtas från Saumur i Loiredalen och det blir till ett perfekt möte med långkoket.
Ingredienser
Serverar 6 personer
Hej, det här är en del av vår Premiumtjänst.
Logga in med ditt Premiumkonto för att fortsätta eller teckna Premium här
Vin
2020 Château Fouquet, Saumur, Loire, Frankrike
artikel 2063, 750 ml, 13%, 149 kr, 89 p
I denna såväl ekologiska som biodynamiska cabernet franc får vi mycket av det som gör druvan så attraktiv. Det är ett charmant rött med karaktäristiska igenkänningstecken såsom diskret vitpeppriga nyanser som lindas in i en transparent svartvinbärston, gräsiga och örtiga instick, nyvässad blyertspenna samt violpastill. Om doften har en energisk aura så är det ett drag som vi även plockar upp i den superbt fräscha och livgivande gomkänslan där det mörka bärdrivet står för första attacken, innan örtiga inslag, peppar, gräs och en svag svartvinbärsbladig beska följer upp tillsammans med uppbackande men ändå slipade tanniner och en pigg syra. Avslutar skärpt och med viss kärvhet som blott stärker vinets attraktionskraft. En riktig vardagspärla på en druva vi borde dricka betydligt mer av!
Matchningen
Vinets fräschör är precis vad som behövs till en långkokt älggryta med komplexa smaker, något som blir än mer tydligt när vi skänker vinet lätt källarsvalt. De örtiga och peppriga tonerna i Fouquet hittar vi även i långkoket och vinets frukt får en rundare framtoning vilket passar rättens integrerade sälta fenomenalt. Höstmys deluxe!