Hem Långsamt tillagad ört-, citron- & vitlökskryddad karré

Långsamt tillagad ört-, citron- & vitlökskryddad karré

av Christoffer Enquist

Mat som får jobba många timmar i grytan eller ugnen, där allt du behöver göra är att ösa lite då och då, måste vi erkänna är rätt oslagbart. Till vår timjan-, vitlöks- och citronmarinerade fläskkarré i bit som fått gå på låg värme i gjutjärnsgrytan tillsammans med vita bönor, schalottenlök, sötpotatis, rött vin och tomat är valet av en Barbera d’Asti från seriös hantverksproducent som att rulla bollen i öppet mål. I glasen; 2020 Frasca La Guaragna – Barbera d’Asti.

Detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Vinet

2020 Frasca La Guaragna Barbera d´Asti, Piemonte, Italien

artikel 57355, 750 ml, 14%, 179 kronor, 90 p
Här bjuds barbera-druvan i en rustikt attraktiv, relativt avskalad och rättframt driven stil där fokus ligger på de karaktärsdrag vi gärna associerar med mer traditionell barbera. Ungdomligt aromatisk charm till trots så saknas det ändå inte djup utan samspelet mellan plommon, körsbär och blåbär tillsammans med blomstjälkiga drag, örtbukett, tomatblad och solvarm mulljord säkrar nyansrikedomen. Smaken skvallrar om ett ungt vin där den örtigt drivna bärfruktigheten tar sig närmast ett kittlande syrligt och energiskt uttryck vilket tillsammans med en lätt kärnkärvhet förstärker den transparenta känslan vinet besitter. Följsamma men ändå närvarande tanniner och ett lätt citrusaktigt fästande och långt avslut säkerställer vinets kvaliteter som trots sin närmast läskande karaktär likväl har det nödvändiga djupet. Frasca är en producent som framgent bör följas.

Matchningen
Öppet mål var det och visst är det här en bredsida som Frascas barbera inte missar. Bara det faktum att druvan är som gjord för långkok där tomat och vin ingår är en garant men till det fantastiskt möra köttet, bönorna, sötpotatisen, vitlöken och timjanörtigheten så uppstår en magi som är svårslagen. Den här kombinationen hade ingen vid långbordet i Gudfadern tackat nej till…