Lasagne al forno & syrlig grönsallad

av Christoffer Enquist

Alla älskar lasagne men få tar sig tiden att laga till en. Svårt är det inte men den som utrustar sig med tålamod och tid blir rikligt belönad. Och det fina i kråksången är ju att du kan förbereda en lasagne redan på förmiddagen och bara värma upp när gästerna kikar in framåt kvällen. Här matchar vi vår lasagne med en riktigt fin Etna som letat sig in i Systembolagets fasta sortiment.

Recept – Lasagne al forno

Hej, det här är en del av vår Premiumtjänst.

Logga in med ditt Premiumkonto för att fortsätta eller teckna Premium här

Vin

2018 Tornatore Pietrarizzo, Etna Rosso, Italien

art.nr. 2655, 750 ml, 13,5%, 90 p
Pietrarizzo hör till de Etna-viner som har transparensen och nästan skrämmande likheten med Barolo trots totalt motsatta förutsättningar och geografiskt läge. Samtidigt finns det något som skänker distinktion och det är såklart ett något varmare intryck men också en stenrökighet i anslaget som vi gärna associerar till vulkanland. Torkade rosor, läder, körsbär, blodapelsin och diskreta fat styr den fina doften och smakprofilen fortsätter på den inslagna banan med snygg, röd citrusfrukt som backup till det rödbäriga och följsamma men likväl närvarande tanniner. Avslutar örtigt och med viss ceder och lakrits.

Matchningen
Det finns en oslagbar mustighet i en lasagne och har du lagat den på rätt sätt och sältan sitter så blir känslan när vi dricker viner som denna Etna därtill närmast oslagbar. Vinets läskande känsla samtidigt som det finns struktur och syra gör det så dansant till rätten och det förstärks om du serverar vinet lätt kylt och tar fram bourgognekuporna.