Lax, basmatiris, purjolök, kokossås

Varmrätt

Receptet - Lax, basmatiris, purjolök, kokossås
(4 personer)
LAX
4 st portitionsbitar lax eller en större hel bit
2 msk furikake
1 st purjolök, skalad och skivad ca 1,5 cm
höga skivor
RIS
Basmatiris för 4 personer
KOKOSSÅS
400 ml kokosmjölk
0, 5 dl torrt vitt vin
2 st citrongrässtjälkar
1 msk red curry paste
Chiliflakes
Soja
Olivolja
Salt & Peppar
Garnering: vattenkrasse

LAX & PURJOLÖK
Lägg laxen på en form eller plåt och ringla lite olivolja över och en nypa salt. Toppa den med furikake. Lägg purjolöksskivorna bredvid. Tillaga i ugn på 100 grader till laxen når en innertemperatur på ca 48 grader på tjockaste delen.

RIS
Koka riset enligt anvisningar på förpackningen. Ju bättre ris desto mer smak. När det är klart ringlar du över lite olivolja och smakar av med salt och peppar.

KOKOSSÅS
Koka upp kokosmjölk med citrongräs, vin och red curry paste. Låt småputtra ca 5 min. Sila bort citrongräset. Håll varm och red med maizena om du vill ha den tjockare.
TIPS: Vi använde en sifon för att göra kokossåsen fluffig. Tillsätt då ca 1 dl grädde i sifonen.

SERVERING
Servera en laxfilé med kokossåsen över och riset bredvid med några droppar soja över sig. Dra en vända med en nypa chilliflakes och garnera med vattenkrasse.

Passande dryck:
2013 Chassagne-Montrachet Joseph Drouhin
CHABLIS / FRANKRIKE / JOSEPH DROUHIN / NR 5648 / 549 KR / 93 LGP

Från denna namnkända kommun så har vi här ett vin med starkt fäste i sitt ursprung. Limestone och vegetalt hintad mineralitet lieras med en läckert återhållsam och exakt smörnötig chardonnayhint från faten som sedan planas ut snyggt och tunas ner av en fruktighet från päron, äpple, citrongräs och en delikat fatkrydda med florala vindar. I textur råder en fyllig rondör med ett stramt genomslag i de fruktbevarande tanninerna vilket skapar en elegant symbios i vinets karaktär. Det är rent, fräscht med silkig skärpa och intensitet och samtidigt finns ett bra djup. Denna Chassagne- Montrachet från Drouhin är ett väldigt gott vin… på riktigt!
I kombination med maten så ger vinets egenskaper i rätten en snygg balans och harmoni. Det är en solklar matchning där vinet lieras och integreras perfekt i rätten och där kombinationen kompletterar varandra. Sältan och kryddan i maten ges av vinet den rätta polishen och det fina i kråksången är att denna Chassagne-Montrachet inte tummar en sekund på sin integritet och karaktär. Maten lyssnar till vinet och rättar sig därefter.