Hem Laxcarpaccio med kräm på kronärtskocka & sardin

Laxcarpaccio med kräm på kronärtskocka & sardin

av Christoffer Enquist

Har man väl börjat köpa salmalaxen så finns ingen återvändo, särskilt inte om det finns en fäbless för serveringar i form av sashimi, sushi och carpaccio. Här skivar vi salmalaxen tunt, brer på en kräm bestående av kronärtskocka, sardiner och ett uns vitlök, hyvlar över parmesan och toppar med salladsblad, kapris och rostade solrosfrön. Till det serverar vi en läckert stram champagne som fått hela sju år på sin fällning – den kalkigt mineraliga André Clouet Chalky Brut

Recept – serverar 4 personer som förrätt

Hej, detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Champagne

André Clouet Chalky Brut, Champagne, Frankrike

artikel 54533, 471 kr, 91 p
Förra året lanserade Clouet denna druvrena chardonnay som helt och hållet bygger på 2013-årgången. 7 år på sin fällning och som namnet antyder är druvorna från de kalkstensrika fästena i Montagne de Reims och Côtes du Blancs. Här får vi en citrusspänstig doft med cideräpplen, örter, vitblommighet och modellera medan smaken uppvisar en torr och krispig stil med krämig och smeksam mousse, stenfruktiga toner, fin intensitet och ett skalstramt avslut med citrus och äppliga toner.

Matchningen
En smakrik men ändå elegant servering som vi gärna låter inleda en middag och då med en stramare champagne i glasen. Clouets Chalky Brut med sin uttrycksfulla växtlägeskänsla och pigga citrus- och stenfruktighet fångar upp rättens lilla sälta, umami och nötighet förträffligt. Enklare än så här blir det inte om man briljera i köket.