Hem Laxtartar på sked & single malt i glaset

Laxtartar på sked & single malt i glaset

av Christoffer Enquist

Lax är alltid som oftast ett säkert kort till skotsk single malt, The Glenrothes är inget undantag. Däremot är vi nyfikna på om det är ungdom eller ålder som gör sig bäst till vår laxtartar som serveras på sked. Svaret är bägge!

Laxtartar – serverar ca 12 skedar

Detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Whiskies

The Glenrothes Whisky Makers Cut

artikel 41314, 700 ml, 48,8%, 699 kr, 94 p
Non-age-statement för denna yngre whisky där faten jobbar snyggt och ger whiskyns struktur ett bra grepp. Mörk kola och choklad med viss lönnsirap i sötmans drag rör sig snyggt i den godmodiga och inbjudande kryddetsade körsbär, sultanrussin och orangecitrushintade fruktigheten. Den fastare alkoholstyrkan visar sina fördelar i avslutet som greppar länge och väl med bevarad torkad fruktighet och små tobakspuffar. Återigen ett bevis för hur långt whiskyvärlden har kommit med sina unga whiskeys.

The Glenrothes 18 years old, Skottland

artikel 58595, 700 ml, 43%, 1800 kr, 94 p
18 år i sherryfaten och husets eleganta, behagliga kraft går igen men liksom med sin yngre familjemedlem finns ett markerande driv med fatkrydda och grepp i den andra halvleken. Här finns också fint citruspräglad körsbärsfruktighet och en försiktigt bränd karamelliserad karaktär i sötman med lakrits och chokladbeska. Mer utvecklade humidorfostrade tobakslager och insuttet läder i efterdyningarna. En whisky som rör sig med bra grace och drar länge med silkig hinna i gom.

Matchningen
Ung eller gammal, så länge det finns en citrushinna i whiskyn så har vi bryggan till maten. Den yngre Makers Cut trycker mer på frukten tillsammans med tartaren medan 18-åringen visar att ålder bara är en siffra och agerar mer energiskt än vad etiketten säger. Vilken vi väljer? Bägge…

Till The Glenrothes på Systembolaget >>