Hem Linguine alle Vongole

Linguine alle Vongole

av Christoffer Enquist

Linguine alle Vongole: Det fanns en tid när vongole-musslan var fattigmansmat i Italien. De som inte hade råd att köpa fisk fick i stället leta musslor vid stränderna men precis som med många andra idag högt ansedda rätter som startat längre ner i hierarkin, så flyttade spaghetti alle vongole in i finrummet. Rätten finns i många regioner i landet men alla har sin lilla twist. Här serverar vi musslorna i en gräddig vitvinssås med citron, lök, vitlök och persilja samt linguine. Till det en varm sommardag – den kvalitativa törstsläckaren Big Wave från Hawaiibryggeriet Kona Brewing. 

Linguine alle Vongole

Linguine alle Vongole

Recept – 4 personer (vi serverar denna som förrätt)

Svårighetsgrad: enkelt Tillagningstid: 45 minuter inklusive rensning av färska musslor

Detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Öl
Big Wave Golden Ale, Kona Brewing, Hawaii, USA
Nr. 89665, 355 ml, 4,4%, 23,90 kr (burk), nr. 89056, 355 ml, 4,4%, 24,90 kr (flaska), 90 p
Vi bjuds en rätt gyllene gul färg i våra glas vilket skulle kunna indikera en maffigare öl men skenet bedrar och vi får en inbjudande doft med inslag från brödbutiken tillsammans med allehanda citrusnyanser, fruktiga inslag som drar åt det tropiska och humlen finns där i bakgrunden som backup. Det maltiga uttrycket ger sig fint tillkänna i smaken tillsammans med en lätt honungskaramellig ton, syrliga citrusfrukter och allt är svarvat i en lättare stil där den friska humlen aldrig tar över utan lirar subtilt i periferin med lagom dos beska. En törstsläckare som ändå är fylld med dofter och smaker – precis såsom vi gillar det.

Matchningen
Öl och skaldjur hör till våra favoriter och Kona Brewings Big Wave visar att vi är på helt rätt spår. Maltigheten har en fantastisk förmåga att fånga upp umami och de milda smakerna i rätten matchar strålande med ölet som väljer det harmoniska spåret till maten.

Till Big Wave på Systembolaget HÄR >>