- Vinmagasinet Livets Goda / Wine Magazine - https://www.livetsgoda.se -

Ljuvlig apelsin- & fänkålssallad med friterad bläckfisk

En urläcker sallad som är busenkel att förbereda och som dessutom avviker från den gängse uppfattningen om begreppet sallad. En förträffligt fräsch start på middagen men fungerar också lysande som mellanrätt. Och ett vin som antar en helt ny skepnad därtill och lyfter i smakdjup är Lansons Le Rosé!

Detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Champagne

Lanson Le Rosé Label

art.nr. 7495, 750 ml, 12,5%, 479 kr, 90 p
De blå druvsorterna dominerar denna blend med pinot noir representerandes drygt hälften. Basen är årgång 2015 och huset använder cirka en tredjedel reservviner. Även om det omedelbara intrycket av Lansons Le Rosé handlar om rödsyrliga bärinslag med hallon och jordgubbar i doften så smyger chardonnay i periferin med stenfruktiga toner och nougathintar. Det finns även en citruston som drar mot blodapelsin. Smakprofilen är syrligt rödbärig med vinbär, hallon och citron där den senare bidrar till att fint linda in vinets dosage som ligger på åtta gram. Kaksmulor samt nötiga toner och fudge noteras också och vinet har ett behagligt fästande och långt avslut där den finstämda moussen bär fram det citruspigga.

Mat & Dryck

Något sker i vinet när salladen intas och mötet med inte minst apelsinen och vinägretten är fenomenalt; Le Rosé ökar i smakintensitet och bärfruktigheten antar en sötare skepnad vilket gör sig fenomenalt bra till anrättningen. Tillsammans är det en livgivande och härligt ren kombination!