Löksoppa med prästosttoast

Löksoppa med toast är en fransk klassiker. Vi förnyar den med olika sorters lök och hyllar de svenska smakerna med en dubbel prästosttoast, kombinerat med en klassiker - Krusovice Imperial

3 * löksoppa med prästosttoast / 4 pers

Löksoppa:
6 bananschalottenlökar
2 rödlökar
3 vitlöksklyftor
1 tsk timjan
50 g smör
1 liter hönsbuljong
2 mk soja
svartpeppar

Skiva all lök tunt. Bryn den sedan i smör och strö över timjan. Häll över grönsaksbuljongen och sojan, smaka av med svartpeppar. 

Prästosttoast:
4 skivor vitt formbröd
2 dl riven prästost
1 litet knippe kruspersilja
25 g smör

Så gör du:
Lägg ut brödskivorna på en skärbräda. Blanda prästosten med hälften av persiljan, fint skuren och hälften av smöret. Bre det på brödskivorna och lägg ihop dem två och två. Skär av kanterna och dela dem på mitten. Stek sedan toastbitarna i smör tills de blir gyllenbruna runt om och osten börjat smälta.

Häll upp den heta löksoppan, lägg en toast i varje tallrik och strö resten av persiljan över.

Ölen till: Krusovice Imperial 
330 ml flaska (nr 89310, 15,90 kr)
500 ml burk (nr 1528, 16,90 + a kr pant)
Ölets härliga maltighet smickras av de söta lökaromerna och prästostens distinkta sälta. Efter en kall höstdag ute är det här så gott det kan bli.

Krusovices sortiment på Systembolaget finner ni här >>

Recept: Anna Henning-Moberg
Foto: Magnus Skoglöf