Hem Lombardiska rullader på risottobädd

Lombardiska rullader på risottobädd

av Livets Goda

Det här behöver du till 4 serveringar
Ingredienser
700 gram kalvinnanlår, hittar du inte detta så gå på fläskfilé
2 bratwurst
2 vitlöksklyftor
1 ljus fralla
2 äggulor
50 gram riven lagrad hårdost
persilja
salvia
olivolja
lufttorkad skinka , en skiva till varje rullad

Tillbehör
risottoris, vi valde Zetas carnaroliris
100 gram ost
olivolja
2 schalottenlök
2 dl vitt vin
smör
100 gram ärter
kalvbuljong, koka upp en liter

Gör så här
Börja med att göra röran till rulladerna. Ta två bratwurst och dra av korvarnas fjälster. Finhacka korven, vitlöksklyftorna och gröp ur innanmätet av frallan, du vill inte ha några kanter med. Tillsätt äggulorna, osten, en näve persilja och salvia samt en deciliter olivolja, Lite salt och peppar innan du stavmixar till en slät röra.

Köttet. Fram med köttklubban och banka ut den köttdetalj du valt och e till att det blir riktigt tunt, ungefär centimetern. Smeta ut massa du förberett på köttet och rulla ihop dem. Avsluta med att rulla en lufttorkad skinka kring respektive rullad. Låt stå i rumstemperatur.

Börja förbereda risotton genom att hacka schalottenlök. Låt denna svettas i generösa mängder god olivolja innan du slänger ner carnaroliriset. Inga av ingredienserna får brännas utan de ska bara svettas och riset förberedas för att bättre suga upp vätskan. Se till att ha din buljong redo och varm och ös med denna på riset. Riset får aldrig bränna fast så håll vätskenivån på rätt nivå. Riv osten. När du börjar närma dig al dente-nivån så avsluta kokningen men se till att riset då är rejält rinnigt, osten som du adderar kommer nämligen få det att bli fastare och eftervärmen likaså. Ner med ärter och ca 50 gram smör likaså. En bra risotto ska vara lätt rinnig vid serveringen. Lyckas du inte med det så ha lite varm buljong stående bredvid och dryga ut riset.

Medan du förbereder risotton, någonstans halvvägs in i processen, så börjar du steka dina involtini i smör och olivolja. Vänd när de har fått fin färg och när du är nöjd så häll på två deciliter vin och lika mycket kalvbuljong och låt köttet bräsera i vätskan som du halverar till mängden. Tillsätt lite salvia i vätskan för mer örtaromatik.

Lägg upp risotto på tallriken, smeta ut den lite, på med rullad och ringla den gudagoda skyn över.

Vinet

2015 Zenato Ripassa Superiore
(artikel 12324, 199 kr, 91 LGP)


2015 och Zenato handlar om kraft och saft; ett varmt år som gett ett strukturerat vin med uppbackande tanniner. Det som imponerar mest när vinet är i våra glas är ändå att fylligheten aldrig är på bekostnad av finessen utan här förenas de två i en skön mix där mörka körsbär tar täten uppbackat av violpastill, örtagård och fuktiga tobakstoner innan plommonen och det kryddiga anslaget från 18 månader på fat äntrar doftscenen. I gommen så är det fylligt men i förfinad kostym med tydlig tanninstruktur som skänker fräschör. Lite kärnkärva drag accentuerar det norditalienska och avslutet är långt, rikt samt upplevs ovanligt torrt för vinstilen. Ripasso på riktigt helt enkelt utan genvägar.

Till maten
Det är en komplex servering det händer mycket och mötena är många. Då behöver du ett vin som hanterar detta utan att stjäla showen dock. Zenatos Ripassa är därför fenomenal då vinets lilla kärna av fruktrondör möter rättens sälta och en underbar kontrast skapas. Det örtiga i maträtten möter vinets aromatik och köttet får tanninerna i vinet att mjukna formidabelt. Tro oss, dina gäster kommer avguda dina skills i köket och likaså förmåga att matcha rätt vin till!

Vinet finner ni på Systembolaget här >>