Hem Lyxfika

Lyxfika

av Christoffer Enquist

Lyxfika: Bakverk och kakor av olika slag intas friskt under de kallare månaderna på året (varmare också för den delen) och det är fikan vi slår ett slag för här. Och när tiden är knapp och bakning från grunden känns övermäktigt så gör vi det enkelt och gott för oss. Vi serverar oss en lyxigare köpefika med julinslag av saffran, tillsammans med en kopp nyrostat kaffe och en nyhet på romhimlen – Papiamento Rum Carnival. Because we´re worth it.

Lyxfika

Lyxfika

Lyxfika – Ingredienser

Valfri mängd bakverk från din lokala konditor
1 flaska Papiamento Rum Carnival
Nybryggt kaffe (vi väljer kafferosterietkoppar.se)

Så här gör du

Gå direkt till din favoritkonditor och plocka ihop en samling bakverk. Med tanke på årstiden och drycken så plockade vi ihop en lyxsaffransbulle, några vanliga lussebullar samt en saffranskarlspader. När du kommer hem, duka varsamt fram dina bakverk och sätt dig ner. Öppna flaskan på den njutbara rommen och häll värdigt upp ett stort glas av önskad sort. Toppa eventuellt med en nybryggd kopp kaffe (vi väljer nyrostat från Kafferosteriet Koppar). Klart! Nu är det bara att njuta.

Papiamento Rum Carnival, 40%
Nr 57342 (700 ml), 479 kr, 91p
Carnival får åtta år i lagringen som sker i en blend av nya- och gamla världen fat. Det vill säga inledning i bourbonfat av vitek eller Tennessee fat och så en finish i Jerez-fat av fransk ek. Resultatet är en smooth och rundat spirituell rom. Här finns kryddighet från faten med en kanelig slöja och maritimt lakritsnosad sälta i tonsättningen med apelsin, kokos, ljus choklad, vanilj och cederdragen tobak och viss sötad zest i avrundningen. Smakfullt behaglig rom både som straight och drinkbroder.

Kombinationen
Lika god som rommen är som drinkbroder eller straight, så skiner den i kombination med vår lyxfika där alla ovanstående egenskaper går in i samförstånd med bakverkens karaktär. Saffran, kanel, socker – allt lierar sig samtidigt som Carnival sätter en skärpa och kryddspets på det söta, och stramar upp.