Magisk pasta foglie d’ulivo, oxfilé och tryffelpecorino

Ett tillsynes enkelt recept som likväl går att servera som vardagsmat likväl som till den fina middagen. Den här handgjorda pastan, som härstammar från den lilla byn Alberobello i Italien, är verkligen speciell och otroligt god och värd att leta efter. Dess form är skapad likt ett olivträdsblad. Som vanligt med alla våra recept är det råvaran som till stor del avgör resultatet. Köp bra oxfilé! Fråga i din chark om du är osäker.

Recept - Magisk pasta foglie d’ulivo, oxfilé och tryffelpecorino
(4 personer)

FÖR FYRA PERSONER

PASTA
500 g Foglie d’ulivo

OXFILÉ
500 g oxfilé
1 vitlöksklyfta, skalad och delad på hälften

PORTABELLO
4 st portabellosvampar, grovt hackad
1 vitlöksklyfta, fint hackad

Några kvistar rosmarin

Smör
Olivolja
Salt
Peppar

PASTA
Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av och smaka av med olivolja och salt.

OXFILÈ
Skär köttet i kvadrater, ca 1,5 cm. Hetta upp en stekpanna med en klick smör, 1 msk olivolja och stek köttet på hög värme under några minuter tillsammans med vitlök och en kvist rosmarin. Vänd köttet regelbundet så att det inte bränns. Lägg köttet i en form och håll varm i ugn på 50 grader. Häll skysåsen över.

PORTABELLO
Stek portabellon med vitlöken i en klick smör ca 5 min. Smaka av med salt. Håll varm.

SERVERING
Blanda pasta, svamp och köttet i en större kastrull och smaka av en sista gång. Servera i en djup tallrik och riv tryffelpecorino över.

Passande dryck:
Brunello di Montalcino Val di Suga 2012, 92 poäng
Nr 42302, (75 cl), 259 kr, Toscana, Italien
Det imponerande Val di Suga uppvisar tidigt rostade toner med lite mognad i frukten och det händer en hel del intressanta saker här. Vindar av tobak, läder, fikon, dadlar, örtlavendel och en rödsyrlig stringens i körsbären. Vidare så blottar sig svarta vinbär, ceder/blyerts, vilket närapå ger bordeauxiska vindar i det toscanska landskapet. Avslutet är långt och mineraliskt fräscht med bra häng i frukt och krydda. Val di Suga är en god och stilig Brunello som bjuder på en balanserad och fin kraft för en ringa slant. Vi tror att Sveriges vintörstandes befolkning kommer uppskatta det här vinet!

Här får matens jordiga och murriga toner en härlig dusch av vinets generösa rödfruktighet som färgar av sig på bästa vis, tillsammans som syrligheten och mineraliteten skänker en fräschör och spänst till anrättningen. Sammantaget mynnar detta ut till en njutsam upplevelse där kryddor från båda håll möts och trivs. Och den lilla extra twisten får vi med den hyvlade tryffelpeccorinon och citronen som gör att vi slutligen i sinnet hittar hem till den italienska landsbygden som vi på Livets Goda kommit att älska så mycket.