Hem Makrillkanapé med päron, färskost & gräslök

Makrillkanapé med päron, färskost & gräslök

av Christoffer Enquist

Att matcha whisky och mat är i grunden inte svårare än andra drycker däremot bör storleken på anrättningen vara mindre och arbeta helst med ett fåtal ingredienser. Kanapéer är perfekta då de ofta blott är en eller två tuggor fyllda av smak, något som passar mötet med whiskyn. Till High Coasts nyhet i Harbours Collection har man angjort Bönhamn och presenterar en single malt i kryddigt driven stil med delikat fruktighet och blott ett stänk rök. Med andra ord, perfekt till vår kanapé med varmrökt makrill som serveras på ett danskt rågbröd tillsammans med färskost, gräslök och päron.

Ingredienser

Hej, detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Whisky

High Coast Harbours Collection 02, Bönhamn, Sverige

Artikel 41262, 500 ml, 51%, 799 kr, 92 p
Nytt utkast från High Coast och denna gång byggd på mestadels orökt whisky lagrad i bourbon- och cognacsfat samt en femtedel rökig whisky lagrad i bourbonfat. Åldern på whiskyn är mellan 8 och 9 år och det verkar som High Coast här hittat den gyllene åldern för sin whisky, just nu i alla fall. Buteljeringarna i denna ålder känns oftast precisa i tidsintervallet för buteljering. Bra hantering här med andra ord, och faten kryddar och skapar en integrerad känsla som inte framkallar träiga toner. Det finns en mognad i drivet, sötmans gång är snyggt nyanserad i de karamelliserade vanilj-, toffée- och fudgetonerna och fruktens kärna som speglar äpplen, citrus med orangea inslag, sultanrussin och mörka skogsbär är spot on. Balanserat!

Matchningen
Kaka söker maka heter det ju och här är det verkligen ett ordspråk som är mitt i prick för Bönhamn har funnit sin likasinnade i makrillkanapén och det blir till en lysande harmoni i mötet. Rökbalansen är superb, päronet lockar fram det stenfruktiga i whiskyn och färskostens syra förstärker fräschören.