Hem Medelhavsinspirerad kantarell- & chorizotoast

Medelhavsinspirerad kantarell- & chorizotoast

av Christoffer Enquist

Kantarelltoastens tid är nu men det blir lätt lite tjatigt och samma tillvägagångssätt varje gång den ska tillagas. Här svarvar vi den i stället i en mer medelhavsinspirerad stil där färsk chorizo, vitlök, timjan och chili får vårt vinval signerat Xavier Vignon att sjunga Bacchus lov. Förbered dig på ett ljuvligt möte och en ny take på en svensk klassiker. 

Recept – 4 personer

Ingredienser

Hej, detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Vin

Arcane La Tempérance Cairanne Organic

art.nr. 57106, 750 ml, 15%, 209 kr, 94 p
Det här vinet har en blend av 90% gammal grenache och 10% syrah från årgångarna 2015, 2016, 2017 och 2018, jämnt fördelat. Lagringen har skett helt i “Wine Globes”, det vill säga glastankar på 200 liter. Resultatet är ett friskt vin med djup i fokuset och stor ungdomlig attraktion i den mörkt rödmogna fruktigheten där vi synar björnbär, plommon, körsbär och cassis med viss tobak och fikonrosad vegetal blomning och utsökt spritsig sötma och kryddig hetsning. Tanninsstrukturen har med lite mer tid i buteljen harmoniserats ytterligare utan att tappa greppet och är uppenbarlig men sammetslen och skönsjungande, och den mineraliska grogrunden ger vinet de lager och intensitet som vi kräver av ett bra vin. Med ord, Arcane La Tempérance Cairanne Organic är ett formidabelt vin på alla sätt och vis.

Matchningen

Vinets generositet passar kantarell- och chorizotoasten ypperligt, inte minst det peppriga och kryddiga från korven lockar fram ytterligare nyanser men även ostens sälta och svampens umami hittar direkt samspelet med detta fantastiska vin. Ett klockrent möte.

Vinet finner man på Systembolaget HÄR >>