Hem Möra revbensspjäll från lamm

Möra revbensspjäll från lamm

av Christoffer Enquist

Möra revbensspjäll från lamm: Saftigt och mört lamm i världsklass från Röda Ladans Gård tillsammans med förföriska rosa bubblor. Vi adderar en elegant söt sås, rik på citrus och middagen är serverad. Svårare och definitivt godare blir det inte än så här.

Möra revbensspjäll från lamm

Möra revbensspjäll från lamm

Möra revbensspjäll – Ingredienser för fyra hungriga personer

Lammet

Hej, detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Launois Rosé Valentine
Champagne, Frankrike, Nr 54864 (750 ml) 12%, 459 kr, 92p
Dosagen säger 7 gr/l men här råder det en förtjusande brut stämning, det vill säga ytterst sparsamma sockerflöden i karaktären och en mer elegant krävande distinkt hållning. Det appellerar mycket till vinådran inom undertecknad, inte minst om vi riktar blickarna mot Bourgogne, vita som röda viner. Här finns kalkigt mineraliska ådror i fruktigheten som broderas med pomerans, moreller, smultron, jordgubbar och blodapelsin. En tråd av limezest ger en bitterljuv not som sätter sig välplacerat, men det engelska ordet bittersweet är ett mer direkt uttryck för var Rosé Valentine landar i detta. Det råder även stöttande och silkigt drivande tanniner som ger en ödmjuk men rättrådig hållning. Med lite tid i glaset utvecklas små briochenoter som ger en antydan om ridderlig mognad. Och det sistnämnda är en viktig del här, Rosé Valentine utvecklas mycket smakfullt kall serverad i en pinot kupa som sedan får stå och ta till sig lite rumsvärme. Där, efter 6-8 minuter minuter i glaset börjar hon vackert blomma ut på allvar. Där börjar Rosé Valentine visar sina flygfärdiga och vinösa vingar.

Matchningen
Den eleganta och delikata Rosé Valentine som ger oss pomerans, smultron, jordgubbar och blodapelsin möter perfekt det saftiga och möra lammköttet. Vi har en fin mild sälta i lammet som harmoniserar vackert med de fina tonerna av jordgubbar i champagnen. Samtidigt möter den lite sötaktiga och citrusdrivna såsen den friska syran i champagnen på ett välmotiverat vis medan den också skapar en spännande kontrast till de krispiga bubblorna och mjukar upp den torra elegansen i champagnen. Välgjort lamm och champagne alltså. Det är det som gäller!

Champagnen beställer du via Systembolaget HÄR >>