Nikka Lemonade: Inspirationen till denna smakrika och uppfriskande cocktail finner vi från Lynchburg Lemonade, men istället för amerikansk whiskey så uppdaterar vi den med japansk whisky i form av Nikka from the Barrel, samt sodavatten istället för sprite. Resultatet är lika enkelt som gott. Kanpai!
Glas på bild: Riedels Drink Specifics Double Rocks
Drinkbas
Nikka from the Barrel, 51,4%
Nr 551 / 499 kr / 93p
Nikka from the Barrel lanserades på 50-talet och här blendas singlemalt från Yoichi och grainwhisky av majs från Miyagikyo´s Coffey stills. Lagring i bourbonfat, sherryfat och ny amerikansk ek i mindre omfattning. Ålder någonstans mellan 6–10 år och det är en trivsam ungdomlighet som sveper in i gom. Vanilj och nötetsad sötma i den lätt tropiska torkade fruktigheten med vissa orientaliska inslag i kryddigheten. Stramar upp bra i avslut och lägger ett försiktigt tobaksspår efter sig. Ömsinta procent och Nikka sätter ner foten direkt med detta ”insteg” som visar upp den numera klassiska Nikka- formulan för… jäkligt bra whisky.
Så mixar du en Nikka Lemonade – ingredienser
4 Nikka from the Barrel
2 cl Triple sec
2 cl färskpressad citronjuice
Sodavatten
Citronskiva
Så gör du:
Blanda Whisky, Triple sec, citronjuice och sockerlag i en shaker och fyll den med is. Skaka väl och häll sedan upp drinken i ett glas fyllt med is. Toppa drinken med sodavatten och garnera med en skiva citron.