Hem Orecchiette med pancetta, brysselkål, lime & oregano

Orecchiette med pancetta, brysselkål, lime & oregano

av Christoffer Enquist

Orecchiette är Puglias signum, de öronformade pastasnäckorna. Här kokar vi bronsvalsad sådan och svänger samman med pancetta, stekt vitlök, brysselkål och gott om oregano. Lite grädde och lime på det och vi har en superb matchning till Bouchards fina Savigny-les-Beaune årgång 2020.

Recept – 4 personer

Hej, detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Vin

2020 Savigny-lès-Beaune Les Lavières, Bourgogne

artikel 2594, 750 ml, 13,5%, 329 kr, 91 p
Bouchard Père et Fils premier cru Savigny-lés-Beaune Les Lavières är litet av ett Bourgognefynd på Systembolaget. 2020 är en värdig uppföljare till den fina 2019 och fortsätter på den inslagna kvalitetsbanan med tilltalande skogbäriga toner av företrädesvis mörka hallon, uppbackat av körsbär, rosenblom och undervegetation, allt inlindat i en mogen men skärpt känsla där faten backar upp med kryddigt anslag. Smaken är energiskt ungdomlig men redan harmonisk, tanninerna är precis lagom i dosering för att skänka textur och syran lierar sig snyggt med det rödbäriga. Det finns en noterbar intensitet i vinet, mer kraft än 2019 och det gör att faten integreras än mer. Mycket “pinosity” för slanten här. Vem sa att bra Bourgogne är dyrt?

Matchningen
Pancetta, olivolja och grädde. Ja, det är ingredienser som får det att vattnas om munnen på en pinot noir och visst blir det en fullträff där vinet maxar fräschören i mötet och skär genom de fetare detaljerna. Servera Bourgognen källarsval för bäst utväxling.

Vinet finner du på Systembolaget HÄR >>