Hem Ört-, citron- & vitlökskryddad karré med passande öl

Ört-, citron- & vitlökskryddad karré med passande öl

av Christoffer Enquist

Mat som får jobba många timmar i grytan eller ugnen, där allt du behöver göra är att ösa lite då och då, måste vi erkänna är rätt oslagbart. Till vår timjan-, vitlöks- och citronmarinerade fläskkarré i bit som fått gå på låg värme i gjutjärnsgrytan tillsammans med vita bönor, schalottenlök, sötpotatis, rött vin och tomat sitter en (eller två) Innis & Gunn rätt förträffligt och ölen visar upp ytterligare ett spektrum i sin repertoar. 

Recept – 4 personer

Hej, detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Öl

Innis & Gunn The Original, Skottland

artikel 11447, 330 ml, 6,6%, 21,90 kr, 90 p
Denna ale som vi numera anser vara en klassiker har lagrats i single malt whiskyfat som skänkt brygden en vaniljkryddig nyans med fudge, karamelliserat socker och smörnötiga toner vilket fint kompletterar de torkade frukterna och det maltiga uttrycket. Smakprofilen visar upp en krämig närmast gräddig gomkänsla med viss beska, en fylligt knäckig maltighet och stenfruktiga toner som tillsammans med det karamelliserade skänker en skön men diskret rondör. Kolsyran är där men något nertonad vilket gör att smakerna kommer fram än mer och följer med i den för öl långa kryddiga eftersmaken där beskan försiktigt smyger sig på och säkerställer fräschören.

Matchningen
Inte bara mitt i prick, det är också en kombination där Innis & Gunn visar upp andra sidor som vi kanske inte riktigt associerat med klassikern. Det maltiga i ölen får fint utrymme av anrättningen men det som fascinerar är den strama kostym som Innis tar på sig vilket resulterar i en härligt frisk gomkänsla som närmast ger ölen en citrusfrisk karaktär. Väldigt harmoniskt möte där tomat- och rödvinskokningen ger ölet en helt annan stil än om vi skulle kokat grytan med öl i stället.