Hem Parmalindad grön sparris, brillat savarin-kräm, rostade solrosfrön & brödsmulor

Parmalindad grön sparris, brillat savarin-kräm, rostade solrosfrön & brödsmulor

av Christoffer Enquist

Sparrissäsongen är äntligen här och den gör entré tillsammans med rosévinet som vi tycker gör sig förträffligt till de vita och gröna primörerna. Här kör vi en klassiker och lindar parmaskinka runt den gröna sparrisen som serveras med en brillat-savarin kräm, rostade solrosfrön och brödsmulor. Till det; topprosén från Château Sainte-Croix i Provence – 2021 Charmeur.

Hej, detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Vinet

2021 Château Sainte-Croix Charmeur, Provence, Frankrike

art.nr. 93909, 750 ml, 13,5%, 149 kr, 88 p
Charmeur, toppvinet från Sainte-Croix, är en blend mellan grenache, cinsault och syrah. Doften är ungdomligt expressiv, laddad med rödbäriga nyanser såsom hallon och smultron, vitt persikakött, ett stänk vattenmelon och rosenblad. Smaken har mer substans och tyngd än man förväntar sig av en provencalsk rosé men det är likväl så där charmigt dansant i gommen som bara bättre rosé kan vara. Det rödbäriga anslaget dyker upp även här men till den inbjudande och generösa doften adderas en skalstramhet från blodcitrus. Avslutet är torrt, aptitretande och avslutar med en fästande syra som skvallrar om hög kalkstenshalt i jordmånen.

Matchningen
Rosé har den fina egenskapen att jobba med råvaror som andra viner kan ha det lite tuffare med; sparris hör onekligen hit. När denna servering dessutom bjuder på lite mer smakintryck så behövs det en rosé som har lite mer att komma med. Charmeur finner direkt samspelet med den syra som finns i sparrisen och vinets fruktiga anslag lyfts en nivå med sältan från parmaskinkan och solrosfröna. Och till oströran är det himmelskt!