Hem Parmalindat Bjärekycklingbröst fyllt med färskost & grillad paprika, champagnesås, sugarsnaps

Parmalindat Bjärekycklingbröst fyllt med färskost & grillad paprika, champagnesås, sugarsnaps

av Christoffer Enquist

Det är lätt att fokusera på fisk och skaldjur när det kommer till champagne men faktum är att fågel är precis lika lyckat, så länge tillbehören är de rätta – och givetvis champagnen. Till högklassiga Brut Réserve från Charles Heidsieck och som visar upp fina rödbäriga nyanser så tillagar vi kycklingbröst från Bjäre med skinnet kvar, snittar upp kycklingen och fyller med färskost och grillad paprika innan det lindas in i parmaskinka och steks upp. Kycklingen serveras i en gräddig champagnesås tillsammans med blancherade sugar snaps och det blir ett mycket lyckat möte med vårt champagneval.

Ingredienser – 4 personer

Detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Vin

Charles Heidsieck Brut Réserve, Champagne, Frankrike

art.nr. 77522, 750 ml, 12%, 489 kr, 93 p
Chefsvinmakaren Cyril Brun med sitt team har gjort ett mästerligt jobb med Brut Réserve och skämt bort oss konsumenter med en nivå som slår mången vintage champagne. I denna buteljering läggs större fokus på de blå druvorna, inte minst pinot noir, och det noteras rödbäriga inslag med hallon i spetsen, blomaromatik, örtiga nyanser och en citrushintande touch i bakgrunden. Skolkrita, fransk nougat och rostat ljust bröd skänker spets och de dragen följer även med i den komplexa smaken där nötigheten möter stenfruktiga nyanser, rödbärig frukt och skalstram citrus. Moussen smeker varsamt, blir närmast krämig och det finns en kryddigt fästande syrlighet. Avslutet lägger fokus på renhet, är behagligt kvardröjande; det är bara att applådera att huset kan år ut och in leverera på en så hög nivå som man gör.

Matchningen
Ett väldigt fint möte där den smakrika såsen bidrar med sälta och syra vilket uppskattas av champagnen som även hanterar kycklingen mästerligt, inte minst tack vare den vinösa känslan och de blå druvornas inverkan.