Dagen till ära bjuder vi här på en drink du enkelt kan göra med få ingredienser, som är rik på smak och blandar söta tropiska noter med rikedomen från en riktigt bra straight rye i form av högoktaniga Michter´s Limited Release Barrel Strength Kentucky Straight Rye Whiskey, 2024.
Drinkbas
Michter´s Limited Release Barrel Strength Kentucky Straight Rye Whiskey, 55,2%
Nr: Dolt, maila info@livetsgoda.se med rubricering ”Michter´s Limited Release Rye 2024” för artikelnummer
(700 ml), 1599 kr, 97 poäng
Den dominerande delen här består av råg, även om det exakta receptet på mashbill´en är hemlig. Destillatet läggs i faten i en styrka om 103 proof, vilket är betydligt lägre än många andra varumärken, och buteljeras efter lagring i fatstyrka, vilket för det här fatet (nytt amerikanskt viteksfat som förkolnats) slutade på 110,4 proof, vilket således är en aning mer än föregående batch´s 109,4.
Detta är inget som har påverkat denna bourbons grundlegans, tvärtom, Michter´s arbetar oerhört smakfullt med sina proof, oavsett nivå, oavsett whiskey. Och som alltid bygger det hela på elastiska krafter och viskös förfining. Här fäster en underbart snyggt bändande fatkryddighet i en fruktighet där viol, vanilj och lakrits smeker citrus från familjen orange, körsbär och äpplen, med en karamelliserande sötma och glimtar av nougat. Faten gör en sista putsning med cederdragen tobak i en briljant finish. Oemotståndligt som det alltid är med detta eminenta ”bourboninstitut”.
Så mixar du en Pineapple Smash
Ingredienser för en cocktail
6 cl Michter´s Limited Release Barrel Strength Kentucky Straight Rye Whiskey
3 bitar färsk ananas (ungefär samma storlek som frysta ananasbitar)
1,5 cl citronjuice
2-3 droppar Angostura® Bitters
Färsk mynta
Dekoration
1 myntakvist
En skiva ananas
Så gör du:
Ta fram en shaker och lägg i botten ananasbitar och citronjuice och muddla tills ananasen är mosad och saftig. Ta 3 myntablad och slå till i handen. Lägg i myntabladen i shakern tillsammans med whiskeyn, angostura bitter och isbitar. Skaka väl i ca 30 sekunder. Ta fram ett brett bourbonglas med is och sila över drinken. Dekorera med ananas och en färsk myntakvist och servera direkt.