Mousserande drycker är en bättre matpartner än vad folk kanske ibland kan tro, om man kliver utanför ramarna och tankar på fisk och skaldjur, och det är precis vad vi tar fasta på här. I glaset har vi den värdiga klassikern Pongrácz Brut som vi serverar till en nygräddad pinsa med tomatsås, toppat med långkok. Antalet pinsor avgör om du serverar denna som aptitretande förrätt eller rejäl middag.
Pinsa med långkok
Långkok – karré (kan med fördel göras i förväg)
800 g fläskkarré i bit (här gjorde vi en stor batch)
1 msk olivolja
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
2 tsk spiskummin
1,5 tsk rökt paprikapulver
1 tsk mald koriander
1 tsk torkad oregano
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 gul lök, skivad
1 morot, skivad
1 selleristjälk, skivad
2 dl köttbuljong
1 dl apelsinjuice
1 msk honung
1 msk äppelcidervinäger
1 lagerblad
Pinsa
Önskat antal pinsor (vi valde Zetas minipinsa)
1 förpackning tomatsås/pinsa (vi valde Zetas Pinsa tomatsås ´Nduha)
Citron
Olivolja
Salt/peppar
Så gör du:
Långkok på karré
Gör en rub genom att blanda salt, svartpeppar, spiskummin, rökt paprikapulver, koriander och oregano i en liten skål. Gnid in karrén med olivolja och sedan med kryddblandningen så att hela biten täcks jämnt. Värm en gryta med tjock botten på medelvärme och lägg i karrén. Bryn köttet runt om tills det får en fin, gyllenbrun yta. Ta ut köttet och lägg åt sidan. I samma gryta, tillsätt lite mer olja om det behövs och fräs lök, vitlök, morot och selleri tills de börjar mjukna. Tillsätt köttbuljong, apelsinjuice, honung, äppelcidervinäger och lagerblad. Rör om.
Lägg tillbaka karrén i grytan och se till att vätskan täcker köttet till ungefär hälften. Koka upp och sänk sedan värmen till låg. Sätt på locket och låt köttet långkoka i cirka 3–4 timmar, eller tills det är riktigt mört och enkelt går att dra isär.
Ta ut köttet och låt det vila i 10–15 minuter. Ta sönder köttet en gaffel.
Pinsa
Bred ut tomatsåsen på pinsan och toppa med karrén som du dragit isär till mindre bitar och tillaga i ugn enligt anvisning.
När pinsan är klar ringlar du lite olivolja och kryddar lite extra med salt och peppar, samt pressa lite färsk citronjuice över. Skär upp i lämpliga bitar och lägg upp på ett serveringsfat. Klart!
Pongrácz Brut
Western Cape, Sydafrika, 750 ml, nr 7628, 139 kr, 88
Ett väl så trivsamt mousserande vin som bygger på rotad kombination av pinot noir och chardonnay med fördelningen 60-40. Vinet får två år på jästfällningen i två år innan degorgering, sedan ges ytterligare 2-4 månader i butelj innan marknadsträff. Det är ett vin som inte på något sätt utgör sig för att ”rocka om världen” eller jämföra sig själv med de stora i Champagne. Här handlar det om att ge en snygg, kvalitativ och godhjärtad vinupplevelse i sitt ursprung, och det är precis vad som sker.
En frisk syra och givande mineraliska lager sätter en fast agenda i fruktens smakfulla noter av pinotfruktens fruktröda bär och chardonnayfruktens mer lime, äpple och apelsindrivna karaktär. Häri kan vi även plocka åt oss små kexnötiga tendenser och tanninerna har ett bra flyt i drivet och påvisar en smått kalkkännande och gunstig hållning. Det är omedelbar attraherande, men inte alls utan några års källarpotential. Det är kort sagt ett gott, värdigt vin, passande i oräkneliga sammanhang…
Kombinationen
Även om långkok kan tyckas låta mastigt så blir det i denna kombination lättsamt, där det mousserande vinet luckrar upp anrättningens stadigare toner, samtidigt som det ges en fräschör där citronen agerar läcker smakbrygga och stramar åt samspelet. Vidare så fångar Pongrácz föredömligt upp sältan och noterna från tomatsåsens kryddsättning, vilket förstärker fruktintrycket. En lyxigt god combo med relativt enkla medel.
Vinet finner man på Systembolaget HÄR