Hem Pizza al tonno

Pizza al tonno

av Christoffer Enquist

Att få till en bra pizza utan vare sig hemmabyggd pizzaugn eller sten fungerar alldeles utmärkt om du blott har koll på ett par detaljer. Här tillagar vi en favorit, pizza al tonno e cipolla, tonfisk och rödlök, och resultatet är fantastiskt gott! Och är det något vi lärt oss genom åren så är det att inte glömma bort de smakrika vita vinerna som fungerar förträffligt till pizza med skaldjur eller fisk. I våra glas, det vingårdsmärkta Ried Steinsetz på grüner veltliner och från topproducenten Schloss Gobelsburg.   

Så här gör du – recept för två pizzor

Hej, detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Vinet

2021 Ried Steinsetz Grüner Veltliner, Schloss Gobelsburg

artikel 95870, 750 ml, 13%, 205 kr, 92 p
Det är lätt att förstå varför Michael Moosbrugger, egendomens vinmakare, är lyrisk över 2021-årgången när han förklarar att han inte upplevt något liknande under 25 år, inte minst balansen mellan socker och syra i druvorna. Begreppet Ried avser ett enskilt vingårdsläge och Steinsetz är precis ett sådant och återfinns i nära anslutning till själva slottet Gobelsburg. Druvan, ja det är Österrikes stolhet – grüner veltliner. Doften kickstartar med en klingande ren stenfruktig bjudning med saftiga gråpäron och persika i spetsen, fint inlindad i citrusstrama toner, stenkross, kryddhylla och ett varsamt tropiskt anslag. Det är så lätt att ta till sig och gilla men ändå finns det djup i doftspektrumet, något som inte minst noteras i den så förförande smakbilden där balanserad täthet backas upp av strama men ändå mogna lime- och stenfruktsaktiga toner, precis syra och ett fästande kryddigt drag. Avslutet dröjer sig kvar utan att vara påträngande men mest av allt är det den klingande rena frukten i total harmoni som man inte glömmer i första taget.

Vinet & pizzan
Pizza och du tänker sannolikt direkt på något italienskt rött, men sanningen är att många gånger gör sig vita viner inte bara bättre, de höjer också fräschören i mötet. I det här fallet är det tonfisken, kaprisen och löken som gör valet av ett smakrikt vitt givet. Och den fina frukt som Steinsetz bjuder på i sin ungdom behöver sälta och lite motstånd vilket vår ’al tonno’ bjuder på och det blir en rätt klockren matchning där även mozzarellan och den syrliga tomatsåsen finner samhörighet med grüner veltlinern.